Lichaam kan lang weerstand bieden tegen gewichtsverlies
Lichaam kan lang weerstand bieden tegen gewichtsverlies
De strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid kan lang en hard zijn
Naarmate we ouder worden, komen er meestal een aantal kilootjes bij. Dat hoeft op zich geen ramp te zijn, tenzij uiteraard de gewichtstoename dramatische proporties dreigt aan te nemen. Op een bepaald moment beseffen we dat we ongezond hebben geleefd: te goed geleefd, te weinig lichaamsbeweging enzovoort.
Op dat moment schieten we wakker en gebeurt er vanalles wat vroeger eigenlijk ondenkbaar was. We gaan sporten, er wordt meer op eten en drinken gelet en de weegschaal staat plots binnen handbereik. De strijd tegen de kilo’s kan beginnen, een strijd die miljoenen mensen voor ons al hebben uitgevochten.
Eerste gewin is kattengespin, zo zegt het spreekwoord. Inderdaad blijkt het vrij makkelijk om de eerste kilo’s kwijt te raken, maar daarna beginnen de problemen. Niet alleen wordt steeds moeilijker om de bijkomende kilo’s kwijt te raken, bovendien blijkt het al een hele toer te zijn om de verloren kilo’s niet terug te winnen. Dat heeft ook te maken met factoren buiten onze eigen wil om.
Ons lichaam kan lang weerstand bieden tegen gewichtsverlies, zo blijkt uit een Australisch onderzoek. Joseph Proietto, professor geneeskunde aan de University of Melbourne, is van mening dat dit gevolg is van de werking van de hormonen, peptiden en lichaamsstoffen die in het lichaam aanwezig zijn. Die gaan ons hongergevoel stimuleren in een poging om ons aan te moedigen om opnieuw meer te gaan eten.
De strijd tegen obesitas of zwaarlijvigheid kan lang en hard zijn, zo leert ons Proietto. Het verzet van het lichaam tegen gewichtsverlies zou minstens een jaar duren. Dat betekent dat we al die tijd het risico lopen de verloren kilo’s weer terug te winnen. De industrie die te maken heeft met de bestrijding van overgewicht kan er wel bij varen, wereldwijd zijn er ongeveer 1,50 miljard mensen die te veel wegen en dus vroeg of laat op dieet kunnen gaan.