Schenken van een nier hoeft levensduur niet te verkorten

Schenken van een nier hoeft levensduur niet te verkorten

Niertransplantatie: kansen op een vroegtijdige dood na het wegschenken van een nier zijn erg klein

Het schenken van een nier hoeft de levensduur niet te verkorten, zo blijkt uit een recente studie. Het onderzoek had betrekking op de levensevolutie van mensen die een nier wegschonken. De kansen op een vroegtijdige dood na het wegschenken van een nier zijn erg klein, zo kan de belangrijkste conclusie van het onderzoek luiden.

De kansen op overlijden na het wegschenken van een nier waren het hoogst in de periode van 90 dagen na de schenking. Onderzoek wees uit dat 3 schenkers per 10.000 overlijden na het wegschenken van een nier, tegenover 1 op 10.000 sterfgevallen bij gezonde mensen die geen nier wegschonken. Het onderzoek over stergevallen na het wegschenken van een nier werd uitgevoerd door de Johns Hopkins University.

Over een periode van 15 na het wegschenken van een nier was er geen verschil in sterfgevallen tussen donors en niet-donors, zo stond te lezen in het onderzoek. Wie zichzelf wil overtuigen over de overlevingskansen na het wegschenken van een nier kan de volledige resultaten van het onderzoek lezen in The Journal of the American Medical Association. Dit blad publiceerde de volledige studie.

Niertransplantaties zijn in de afgelopen jaren steeds algemener. Op de eerste zijn er meer donornieren beschikbaar, maar daarnaast is er ook meer behoefte aan nieuwe nieren als gevolg de toename van het zowel het aantal diabetesgevallen als van nierziekten. Dorry Segev, hoofdauteur van het onderzoek over sterfgevallen na het wegschenken van een nier, is van mening dat deze trend zich in de komende jaren zal verder zetten.

Toch is de behoefte aan transplantatienieren veel groter dan het aantal beschikbare nieren, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. Volgens de Organ Procurement and Transplantation Network wachten ongeveer zes keer zoveel mensen op een nieuwe nier als er nieuwe nieren voor transplantatie beschikbaar zijn. Daarom is het volgens Segev belangrijk dat kandidaat-donors overtuigd worden van het feit dat het relatief ongevaarlijk is om een nier weg te schenken.

Segev, professor chirurgie en epidemiologie aan de Johns Hopkins University in Baltimore, merkt dat wetenschappelijk niet kan worden aangetoond dat leven met één nier minder kwalitatief goed is dan leven met twee nieren. Het wegschenken van een nier hoeft dus niet noodzakelijk geassocieerd te worden met vroegtijdige sterfgevallen, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen.

Syndicatie