Rokers kunnen 20 tot 30 jaar na te zijn gestopt nog nadelige gevolgen ondervinden

Rokers kunnen 20 tot 30 jaar na te zijn gestopt nog nadelige gevolgen ondervinden

Zware rokers als de Amerikanen leven minder lang als de inwoners van ‘gezondere’ landen

Rokers kunnen 20 tot 30 jaar na te zijn gestopt nog de nadelige gevolgen ondervinden, zelfs in de vorm van dodelijke ziektes. De Amerikaanse National Research Council voerde daaromtrent een onderzoek uit in de Verenigde Staten. Zware rokers als de Amerikanen bleken minder lang te leven als de inwoners van ‘gezondere’ landen als Japan, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Zweden enzovoort. De inwoners van laatstgenoemde landen rookten minder.

De gemiddelde Amerikaan had in 2006 een levensverwachting die deze van 25 jaar voordien met 5,50 jaar overtrof. De (eveneens Amerikaanse) Human Mortality Database berekende dat vrouwen gemiddeld 3,20 jaar langer leefden. Dat deze gemiddelden onder die in andere landen liggen, heeft te maken met de rookgewoonten in de Verenigde Staten 30 tot 50 jaar geleden. Op dat moment rookten de Amerikanen meer dan eender wie in de wereld. De inspanningen geleverd om te stoppen met roken, hebben in de voorbije 20 jaar vruchten opgeleverd.

Eileen Crimmins, professor aan de University of Southern California’s Davis School of Gerontology, gelooft dat overlijdens als rechtsreeks gevolg van het roken bij vrouwen langzamer gaan dalen. Bovendien kunnen de voordelen van het stoppen met roken grotendeels gecompenseerd worden door de toename van zwaarlijvigheid of obesitas. Het verschil tussen de Verenigde Staten en andere landen kan volgens Crimmins ook voor een vijfde tot een derde worden toegeschreven aan overgewicht. De combinatie van obesitas en roken is uiteraard sowieso dubbel slecht voor de gezondheid.

Syndicatie