Pijn aan de voet
Pijn aan de voeten kan diverse oorzaken hebben, zoals een verstuiking van de gewrichtsbanden (vezelachtige banden die de beenderen van een gewricht met elkaar verbinden en het gewricht helpen stabiliseren), een botfractuur of een ontsteking.
Maar ook overbelasting kan pijnlijke voeten veroorzaken. Dit laatste komt vooral voor bij mensen met platvoeten.
Ontstekingen
Artrose is een degeneratieve aandoening bij ouderen, die de gewrichten kan aantasten. De aandoening komt vaker voor als er al eerder sprake is geweest van letsel, bijvoorbeeld frequente sportblessures.
Jicht is dan weer een aandoening die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel en gaat meestal gepaard met een hevige pijn, waarbij de huid rond het gewricht opzwelt, rood wordt en warm aanvoelt. Meestal tast jicht het gewricht van de grote teen aan.
Pijn in de voorvoet
Pijn in de voorvoet is een van de meest voorkomende orthopedische klachten. Vaak komt dit door problemen met de gewrichtsbanden die de botten in de voorvoet ondersteunen (platvoet).
Ook komt het regelmatig voor dat een zenuw bekneld raakt tussen twee tenen, wat pijnscheuten in één of twee tenen geeft.
Een stressfractuur geeft ook hevige pijn in de voorvoet bij het lopen, terwijl er geen sprake is van een concreet voorval dat de botfractuur veroorzaakt kan hebben. Een stressfractuur wordt ook wel marsfractuur genoemd, omdat dergelijke fracturen vaak voorkomen bij soldaten na het lopen van een lange mars.
Pijnlijke hiel
Als de pijn achterin de hiel wordt gevoeld, kan dit wijzen op een breuk, scheuring of ontsteking van de achillespees.
Pijn onderin de hiel kan duiden op fasciitis plantaris, dan zijn de zachte weefsels rond de hiel geïrriteerd.
Röntgenfoto's tonen soms een aangroeisel van bot aan het hielbeen (calcaneus), dit wordt een hielspoor genoemd. Deze ontstaat door het trekken van de gewrichtsbanden en veroorzaakt zelf geen pijn.
Diagnose
De diagnose wordt in eerste instantie gesteld op basis van de ziektegeschiedenis en lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek kan een vermoede infectie aantonen. Door de uraat- of urinezuurspiegels van het bloed te beoordelen kan de diagnose jicht bevestigd worden.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Soms is het nodig de voet te immobiliseren in loopgips, bijvoorbeeld bij een stressfractuur.
Pijnstillers kunnen worden voorgeschreven tegen de pijn en ontsteking. Bij hevige pijn en ernstige ontsteking kunnen injecties in het betrokken gebied worden gegeven.
Een podotherapeut kan soms met steunzolen of inlegzooltjes de klachten verhelpen. In sommige gevallen is een operatieve ingreep nodig.