Op weg naar het eeuwige leven!
Op weg naar het eeuwige leven!
Onderzoekers en bedrijven pakken veroudering immuunsysteem aan
Zullen we ooit onze levensduur onbeperkt kunnen verlengen? Voorlopig blijft dat nog een vrome wens, maar intussen wordt het raadsel van het ouder worden beetje bij beetje ontrafeld. Volgens sommige wetenschappers is men er al in geslaagd om de levensduur van muizen te verlengen. Duidelijke bewijzen daaromtrent liggen nog niet op tafel, maar de resultaten van het onderzoek zijn in ieder geval veelbelovend genoeg om verder onderzoek te rechtvaardigen. En dat gebeurt ook in onze onmiddellijke omgeving.
De UHasselt, Université de Liège, het Maastrichts Universitair Medisch Centrum, Universitätsklinikum Aachen, imec en vijf bedrijven uit de Euregio slaan de handen in elkaar om de veroudering van het immuunsysteem af te remmen. Het Interreg-project (‘Healthy Aging – A Euregional Opportunity’) loopt nog tot 2018 en wordt mee ondersteund door de Provincie Limburg. Op 23 maart 2017 stelden de partners het project voor.
We worden gemiddeld steeds ouder, maar die stijgende levensverwachting betekent niet noodzakelijk dat we steeds langer gezond blijven. “Met de vergrijzingsgolf zie je ook een opmars van chronische ziekten: cardiovasculaire aandoeningen, astma, MS, reuma… Aan de basis van zulke ziekten ligt een verkeerd functionerend immuunsysteem dat bovendien sneller veroudert”, zegt prof. dr. Niels Hellings, directeur van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt.
Binnen het project Healthy Aging – A Euregional Opportunity slaan universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven uit de Euregio Maas-Rijn de handen in elkaar om immuunveroudering vroeger op te sporen, zodat dit proces voorkomen of geremd kan worden. Prof dr. Veerle Somers (BIOMED): “Zo zullen we bij grote groepen patiënten onderzoeken of nieuwe dan wel bestaande biomerkers (stoffen in het bloed die de aanwezigheid van ziekten verraden en/of aankondigen) kunnen helpen bij de detectie van de veroudering van het immuunstelsel.” De meest geschikte biomerkers zullen dan ‘gebruikt’ worden bij de ontwikkeling van biosensoren – voor een snelle en accurate diagnose van immuunveroudering bij de (ouder wordende) patiënt.