Indigestie vaak een signaal van onderliggend probleem

Indigestie vaak een signaal van onderliggend probleem

Maagzweer, gastroesophageal reflux disease (GERD) of aandoening van de galblaas kunnen indigestie als neveneffect hebben

Sommige mensen hebben regelmatig last van een indigestie. Zo' indigestie is vaak een signaal van een onderliggend probleem, eender dan een aandoening op zich.
Een maagzweer, gastroesophageal reflux disease (GERD of maagzuur) of aandoening van de galblaas kunnen een indigestie als neveneffect hebben. Daarom is het vaak niet onverstandig om een dokter te raadplegen wanneer zich een indigestie voordoet.

Dyspepsia is de officiële medische naam voor een indigestie. De symptomen kunnen worden omschreven als een gevoel van onbehagen of opgeblazenheid na een maaltijd. De indigestie kan gepaard gaan met andere symtpomen, zoals bijvoorbeeld een brandend gevoel of pijn in de bovenmaag.

De symptomen van een indigestie kunnen verscheiden van aard zijn. We zetten er enkelen op een rijtje:

Opgeblazen gevoel
Boeren en gasvorming
Misselijkheid en braken
Een zuur gevoel in de maag
Een rommelende maag
Een brandend gevoel in de maag of in de bovenbuik
Buikpijn

Deze symptomen kunnen nog sterker worden in tijden van stress. Heel vaak gaat een indigestie gepaard met maagzuur, wat neerkomt op een brandend gevoel in de buik. Maagzuur wordt echter veroorzaakt door het opkomen van zure sappen in de slokdarm en is dus iets totaal anders dan een indigestie. Veel mensen weten dat echter niet en zullen een indigestie verwarren met maagzuur. Het is daarom duidelijk om de symptomen goed te decteren alvorens een diagnose te stellen.

Wie loopt het risico om een indigestie op te doen? Dat valt moeilijk te zeggen, uiteindelijk kan iedereen met een indigestie af te rekenen krijgen. Een ongesteldheid van de maag, wat door de meeste mensen meteen met een indigestie wordt vereenzelvigd, is absoluut niet zeldzaam, integendeel zelfs.

Er zijn enkele situaties die extra voorzichtigheid vragen. Dat is met name het geval met overdreven alcoholgebruik, het gebruik van medicijnen die de maag kunnen inspireren (aspirine bijvoorbeeld) en andere aandoeningen die een negatieve invloed hebben op het spijsverteringsstelsel, zoals bijvoorbeeld een maagzweer. Ook emotionele problemen zoals een depressie of een angststoornis kunnen aanleiding geven tot een indigestie.

Syndicatie