Slimme mensen beleggen meer op de beurs dan domme mensen
Slimme mensen beleggen meer op de beurs dan domme mensen
Onderzoekers ontdekken directe link tussen intelligentiequotient en interesse voor aandelenbeleggingen
Belegt u in aandelen? Wanneer het antwoord op deze vraag ‘ja’ luidt, bent u waarschijnlijk intelligenter dan de doorsnee man in de straat. Hoe we dat antwoord zomaar uit onze mouw kunnen schudden? Zomaar is het woord niet in dit geval, maar wel de resultaten bij een onderzoek dat over een periode van bijna 20 jaar werd uitgevoerd bij Finse soldaten.
Er werd een vragenlijst voorgelegd aan dienstplichtigen en die werd jaren later nog eens geraadpleegd. Bleek dat bij de slimmere soldaten 21% meer in aandelen belegde dan van de soldaten die niet zo snugger waren. De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Finance. Opvallend was dat de aandelenbeleggers veel minder interesse hadden in obligaties en in andere investeringen.
Slimme mensen beleggen meer op de beurs dan domme mensen, zo zou dus de conclusie van het onderzoek kunnen luiden. Voor de wetenschappers is dat een interessante vaststelling, want zij worstelen al jarenlang met de participatiepuzzel. Die puzzel poogt te achterhalen waarom niet meer mensen proberen hun voordeel te halen uit het hoger rendement dat aandelen statistisch gezien te bieden hebben.
De onderzoekers ontdekten met andere woorden een directe link tussen intelligentiequotient en de interesse voor aandelenbeleggingen. Jason Hsu, chief investment officer in Newport Beach, California, voor Research Affiliates LLC, was niet verbaasd door de resultaten van het onderzoek. Hij ondervond in de praktijk al meermaals dat slimme mensen vaker in aandelen beleggen dan domme..
Maar niet iedereen is even enthousiast over de resultaten van het onderzoek. Nassim Nicholas Taleb, auteur van de “The Black Swan,” raadde beleggers aan de Zweedse central bank voor de rechter te brengen omdat ze de Nobelprijs toekende aan mensen als William Sharpe, die beweerde dat aandelen een veilige belegging waren. De crisis heeft die vaststelling inmiddels als vals en onbetrouwbaar doen ervaren.