Minder rustperiodes kunnen effect van lichaamsbeweging verhogen

Minder rustperiodes kunnen effect van lichaamsbeweging verhogen

De meeste mensen doen minder lang aan lichaamsbeweging dan ze denken

Wie bezig is met zijn gezondheid, zal in de mate van het mogelijke aan lichaamsbeweging doen. Sommige mensen gaan naar de fitness en sporten daar bijvoorbeeld een uur of anderhalf uur per week. Tenminste, dat vertellen ze zelf, maar ze vergissen zich. De meeste mensen doen namelijk minder lang aan lichaamsbeweging dan ze denken.

Er zijn nog andere factoren waar mee moet rekening worden gehouden. Minder rustperiodes tijdens de fitnessoefeningen kunnen het effect van lichaamsbeweging verhogen, in belangrijke mate zelfs. John Ellis Spencer, universiteitsprofessor en specialist in lichaamsbeweging, is van mening dat de doorsnee bezoeker van een fitnesszaal veel minder aan echte lichaamsbeweging doet dan hij- of zijzelf denkt. Naarmate er meer volk in de zaal aanwezig is, zal er meer afleiding zijn en dus minder echte tijd om aan fitness te doen. De afleiding is dan namelijk groot en de verleiding om regelmatig een praatje te slaan eveneens. Hoe meer afleiding, hoe minder tijd er over blijft voor lichaamsbeweging. Spencer berekende in een studie dat er veel meer fitnesstijd verloren gaat dan algemeen wordt aangenomen.

Volgens Spencer komt het er echter niet alleen op aan om zo min mogelijk tijd te laten verloren gaan met ‘small talk' (of vrij vertaald, een praatje slaan), maar hij dringt op aan zo de rustperiodes tussen verschillende oefeningen zo beperkt mogelijk te houden. Op die manier zal het effect van de lichaamsbeweging optimaal zijn. Het komt er namelijk op aan om het lichaam niet te veel te laten recuperen tijdens de rustpauzes, zo wordt het maximum effect uit lichaamsbeweging gepuurd.

Door de rustpauzes te verkleinen, is het bovendien mogelijk om meer lichaamsbeweging in dezelfde tijdspanne te doen. Dat betekent dat er meer en sneller resultaten gerealiseerd kunnen worden. Wie dit advies opvolgt, zal zijn lichaam dwingen om sneller te recupereren. Het lichaam zal wennen aan de kortere rustfasen en sneller klaar staan om opnieuw in actie te komen. Op die manier is het mogelijk om betere resultaten te bereiken met eenzelfde hoeveelheid lichaamsbeweging.

Achterliggende filosofisie is dat een lichaam in rust de neiging heeft om in rust te blijven, terwijl een lichaam in beweging makkelijker in beweging zal blijven. Hoe langer de periodes van lichaamsbeweging dus zullen zijn, hoe makkelijker het is om in beweging te blijven. Volgens Spencer begrijpen weinig mensen dit principe. Maar wie er rekening mee houdt, kan met eenzelfde periode van lichaamsbeweging een veel groter effect qua fit zijn bereiken.

Syndicatie