Nieuwe stappen gezet in strijd tegen leukemie, medicijn voor myelofibrose op komst
Nieuwe stappen gezet in strijd tegen leukemie, medicijn voor myelofibrose op komst
Nieuw geneesmiddel kan myelofibrose succesvol bestrijden
Incyte Corporation heeft nieuwe stappen gezet in de strijd tegen leukemie door het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel dat myelofibrose succesvol kan bestrijden. De band tussen leukemie ligt voor de hand omdat myelofibrose verwant lijkt aan bloedkanker. Een geneesmiddel dat werkzaam is tegen de ene aandoening kan mogelijk ook tegen de andere ingezet worden.
Myelofibrose is een ziekte die inderdaad meestal met leukemie wordt gelinkt. Patiënten die lijden aan myelofibrose zien het bindweefsel in het beenmerg toenemen, waardoor er geen ruimte meer is voor de aanmaak van bloedcellen. Gevolg is dat de rode bloedcellen eerst eigenaardige vormen aannemen, maar dat de aanmaak van bloedcellen uiteindelijk volledig wordt stopgezet. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheidsverschijnselen bij de patiënt.
De resultaten van het onderzoek naar het nieuwe geneesmiddel werden voorgesteld op de American Society of Hematology meeting in New Orleans. Het geneesmiddel reduceerde de symptomen van mensen die aan myelofibrose leden. Incyte heeft inmiddels de rechten van het medicijn aan de Zwitserse farmareus Novartis verkocht. Het medicijn bleek in staat om zwaarmoedigheid, vermoeidheid en een moeilijke gang, drie symptomen van aan myelofibrose, te verbeteren.
Het nieuwe medicijn, dat de voorlopige naam INCB018424 meekreeg, bevindt zich momenteel in de laatste testfasen. Wanneer de resultaten van de testen in de huidige richting blijven bewegen, kan binnen afzienbare strijd worden gedacht aan de commercialisering van de myelofibrose-bestrijder. De markt voor die medicijnen wordt op ongeveer 300 miljoen dollar per jaar geraamd.
Incyte Corporation heeft met het nieuwe medicijn een eerste product in handen dat de onderliggende oorzaak van myelofibrose bestrijdt. Srdan Verstovsek, professor aan het leukemie departement van de University of Texas M.D. Anderson Cancer Center in Houston, is gematigd positief over het nieuwe medicijn. Myelofibrose is momenteel moeilijk bestrijdbaar, meestal kan via de huidige behandelingsmethoden de levensduur met 5 tot 7 jaar gerekt worden. Leveraandoeningen, met een mogelijk falen van de lever tot gevolg, kunnen door myelofibrose veroorzaakt worden. Ongeveer 75% van de patiënten die aan de ziekte lijden, komen voor behandeling met het nieuwe medicijn in aanmerking.