Hoe voorkom ik migraine (hoofdpijn)?
Hoe voorkom ik migraine (hoofdpijn)?
Voorzichtigheid is de moeder van de porceleinwinkel voor mensen die regelmatig aan migraine (hoofdpijn) lijden
Een sluitende verklaring voor het opduiken van migraine (hoofdpijn) is er nog niet, verschillende factoren die kunnen aan de basis van deze aandoening liggen. Sommige van die factoren zijn niet zo voor hand liggend. Zo is bijvoorbeeld pre-eclampsia of zwangerschapsvergifting een minder voor de hand liggende oorzaak van migraine (hoofdpijn). Uiteraard kan deze vorm van hoofdpijn alleen zwangere vrouwen treffen.
Om de juiste diagnose omtrent hoofdpijn te stellen, is het noodzakelijk dat uw dokter op de hoogte is van al de medicijnen die u neemt. Hierbij dient uiteraard ook melding worden gemaakt van middelen die niet op voorschrift verkrijgbaar zijn. Buiten over-the-counter producten maakt u beter ook melding van alle voedingssupplementen die u gebruikt. De verantwoordelijkheid voor migraine (hoofdpijn) kan soms in een klein hoekje zitten.
In het geval van zwangere vrouwen is het absoluut geen overbodige luxe om een CT-scan of een radiologische test te laten doen. Andere testen worden meestal niet gedaan, kwestie van de gezondheid van de foetus niet in gevaar te brengen. Voorkomen is echter dan genezen. Zowel voor zwangere vrouwen als voor de rest van de bevolking zijn er een aantal vuistregels wanneer u wilt voorkomen dat u te vaak last krijgt van migraine (hoofdpijn).
De eerste verdedigingslijn tegen migraine (hoofdpijn) is uiteraard een gezonde levensstijl en een goede lichaamsverzorging. Hieronder volgt een lijstje met tips die voor zwangere vrouwen gelden, maar die ook bij andere mensen migraine (hoofdpijn) kunnen helpen voorkomen.
Vermijd op de eerste plaats die zaken waarvan u weet dat ze in het verleden tot migraine (hoofdpijn) aanleiding hebben gegeven, waarbij bijvoorbeeld aan kruidig eten of aan chocolade kan worden gedacht.
Volg een strikt dieet en eet alleen die dingen waarvan u weet dat u ze kan verdragen.
Drink voldoende water.
Neem voldoende rust, te weinig slaap kan makkelijk aanleiding geven tot migraine (hoofdpijn).
Volg een cursus biofeedback of een andere vorm van relaxatietechniek.
Wanneer de migraine (hoofdpijn) toeslaat, maak het uzelf zo makkelijk mogelijk in een rustige donkere kamer. IJsblokjes, massage en andere hulpmiddelen kunnen een bepaalde vorm van verlichting brengen, maar zullen waarschijnlijk de migraine (hoofdpijn) zelf nooit volledig doen verdwijnen.
Bent u zwanger of van plan om op korte termijn zwanger te worden, wees dan voorzichtige met bepaalde medicijnen. Uw dokter zal u vertellen welke medicijnen beter vermeden kunnen worden. Deze geneesmiddelen kunnen zowel uw eigen gezondheid als die van de baby in gevaar brengen. Soms moet een beslissing daaromtrent genomen worden op basis van een scan.
Met andere woorden: u kan weliswaar uw voorzorgsmaatregelen nemen met betrekking tot migraine (hoofdpijn), maar helemaal voorkomen van deze aandoening is (helaas) onmogelijk. Vooral zwangere vrouwen plegen beter regelmatig overleg met hun dokter wanneer ze aan migraine (hoofdpijn) lijden.