Zwangerschap en migraine (hoofdpijn)
Zwangerschap en migraine (hoofdpijn)
Zwangere vrouwen worden met allerlei pijnen en ongemakjes geconfronteerd, maar miljoenen vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap minder last van hoofdpijn of migraine
Veel vrouwen hebben regelmatig last van migraine of zwangerschap, een probleem waar vaak geen pasklare oplossing voor te vinden is. Maar toch zijn er aan migraine (hoofdpijn) een paar eigenaardige kantjes verbonden. Zo is er een eigenaardige omgekeerde correlatie tussen zwangerschap en migraine (hoofdpijn). Zwangere vrouwen worden weliswaar met allerlei pijnen en ongemakjes geconfronteerd, maar miljoenen vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap vreemd genoeg minder last van hoofdpijn of migraine.
Het is natuurlijk altijd mooi meegenomen dat migraine (hoofdpijn) tijdens de zwangerschap minder ernstige vormen aanneemt, maar daarmee zijn de definitieve oorzaken van deze vervelende kwaal nog niet aangetoond. De wetenschap heeft nog niet kunnen ontdekken wat migraine (hoofdpijn) veroorzaakt, maar zit wel op het juiste pad om op langere termijn toch een oplossing te bedenken. Er is in ieder geval een verband tussen migraine (hoofdpijn) en veranderingen in de zenuwbanen en de bloedtoevoer naar de hersenen. Neurochemicaliën spelen in het verhaal een belangrijke rol. De researchers zijn van mening dat hersencellen die overgeïrriteerd zijn het vrijkomen van chemicaliën stimuleren. Deze chemicaliën gaan op hun beurt de bloedvezels aan de oppervlakte van de hersenen stimuleren. Als reactie gaan die bloedvezels opzwellen, met als gevolg migraine (hoofdpijn).
Minder geweten is dat oestrogeen, het vrouwelijk hormoon, een belangrijke rol in het verhaal van migraine (hoofdpijn) lijkt te spelen. Dat is meteen ook de verklaring waarom zwangere vrouwen of vrouwen die menstrueren of met de menopauze worden geconfronteerd duidelijke wijzigingen ondervinden in het patroon waarmee ze migraine (hoofdpijn) ondergaan. Een andere belangrijke speler in het verhaal is serotonine, een neurotransmitter. Maar hormonale wijzigingen tijdens de zwangerschap zijn de niet de enige dingen die verband houden met migraine (hoofdpijn).
Bij de meeste vrouwen is er sprake van een combinatie van katalysatoren. Talloze factoren, waaronder stress, te zware maaltijden, een gebrek van sleep enzovoort kunnen migraine (hoofdpijn) veroorzaken. Het vreemde van de hele zaak is dat factoren die de ene dag van doorslaggevend belang zijn, bij een volgende gelegenheid geen enkele invloed hebben op het proces dat aan de basis ligt van migraine (hoofdpijn).
De vorm van migraine (hoofdpijn) is trouwens de andere niet. Sommige aanvallen van migraine (hoofdpijn) duren enkele uren. Zonder behandeling kunnen ze makkelijk een dag of zelfs twee dagen duren. Het vervelende aan migraine (hoofdpijn) is dat het volledig onvoorspelbare kwaal is. Plots is ze daar, zonder dat daar op het eerste gezicht een reden voor. Dat houdt ook in dat terwijl sommige zwangere vrouwen hun migraine (hoofdpijn) tijdelijk zien verdwijnen, andere vrouwen precies last krijgen van migraine (hoofdpijn) wanneer ze zwanger worden.