Preventieve behandeling van migraine (hoofdpijn)
Preventieve behandeling van migraine (hoofdpijn)
Voorkomen is beter dan genezen bij behandeling van migraine (hoofdpijn), maar het blijft opletten voor het gebruik van sommige medicijnen
Sommige mensen hebben last van langere periodes van zware migraine (hoofdpijn), wat het leven tot een heuse hel kan maken. Bovendien is het nog eens extra vervelend dat deze periodes regelmatig terugkomen. Preventief ingrijpen kan in deze gevallen worden overwogen, zodat toekomstige aanvallen afgeremd kunnen worden of hen alleszins in kracht doen afnemen.
Voorkomen is beter dan genezen bij behandeling van migraine (hoofdpijn), maar het blijft opletten voor het gebruik van sommige medicijnen. Veel van de geneesmiddelen die worden gebruikt voor het voorkomen van aanvallen van migraine (hoofdpijn) werden oorspronkelijk gebruikt voor de behandeling van andere kwalen, met als meest terugkerend de behandeling van depressies.
Het is daarom uitkijken naar een behandeling die zo veilig mogelijk is. Relatief veilige geneesmiddelen zijn ook voor zwangere vrouwen de zogenaamde antidepressiva. Deze worden veel voorgeschreven en hun werking is bij de medische wetenschap dan ook goed bekend. Ook beta-blockers, bloedverdunners die veel worden gebruikt bij de behandeling van hart- en vaatziekten gelden als relatief veilig.
Speciaal geldt voor zwangere vrouwen dat er altijd regelmatig overleg moet worden gepleegd over de toe te dienen medicatie wanneer de zwangerschap gepaard gaat met zware aanvallen van migraine (hoofdpijn). Opnieuw geldt dat voorkomen beter is dan genezen, zelfs wanneer u overweegt om kruiden of natuurlijke medicijnen te gebruiken om aanvallen van migraine (hoofdpijn) te voorkomen. Het beste advies dat we u kunnen geven is om een dokter te raadplegen die gespecialiseerd is in de behandeling van migraine (hoofdpijn). Hij weet welke geneesmiddelen wel en welke niet gebruikt kunnen worden bij de behandeling van zwangere vrouwen met migraine.
The Journal of the American Medical Association waarschuwde al verschillende keren tegen het gebruik van selectieve serotonine-heropnameremmers (selective serotonin reuptake inhibitor, of SSRIs), die ook deel uitmaken van de groep van antidepressiva. Het gebruik van deze medicijnen zou kunnen aanleiding geven tot wat het ‘serotonine syndroom’ gebeurd. Alvorens medicijnen uit de categorie van de selectieve serotonine-heropnameremmers te gebruiken, valt het sterk aan te raden om goede afspraken met de dokter te maken.
Over de risico’s verbonden aan het gebruik van de zogenaamde Triptans is nog niet zo veel geweten. Tot dus staan ze niet bekend voor problemen die zouden worden veroorzaakt bij zwangere vrouwen. Het probleem is echter dat de meeste research op Triptans op dieren en niet op mensen werd verricht.
Er zijn nog wel andere medicijnen die worden voorgeschreven voor de (preventieve) behandeling van migraine of hoofdpijn, maar het zou ons te ver lijden om een volledige opsomming te geven. Veel van de medicijnen voorgeschreven voor migraine werden onvoldoende uitgetest bij zwangere vrouwen, zodat dubbele waakzaamheid is vereist.