70% van wie stopt met roken vervalt binnen zes maanden
70% van wie stopt met roken vervalt binnen zes maanden
Effect van verslaving aan roken vergelijkbaar met dat van een verslaving aan drugs
Meestal wordt op jonge leeftijd een eerste sigaret gerookt, waarna het hek van de dam is. In een volgende fase van het leven – vaak is dat pas tientallen jaren later – volgt dan een hopeloze strijd om zich los te maken van een nicotineverslaving die het onvermijdelijk gevolg is van jarenlang roken.
Er zijn op de markt heel wat therapieën op de markt, die met wisselend succes toegepast worden. Algemeen mag worden gesteld dat iemand al heel wat geluk moet hebben om definitief te kunnen stoppen met roken. De kansen op hervallen zijn bijzonder groot, in die zin zelfs dat verslaving aan tabak een bijzonder hardnekkige vorm van verslaving mag worden genoemd. Het kan bij wijze van spreken bloed, zweet en tranen kosten alvorens iemand is ontwend.
Momenteel wordt er heel wat onderzoek verricht rond genentherapie, waarbij een vaccin wordt afgeleverd dat de lever kan gebruiken in de strijd tegen nicotineverslaving. Het voordeel is dat deze vorm van bestrijding niet schadelijk is. De genensamenstelling van de antilichamen wordt in de levercellen ingeprent, zodat deze antlichamen gaan vormen die ingezet kunnen worden tegen rooksverslaving.
Het hele systeem kan worden vergeleken met een spelletje Pac-Man. De antilichamen gaan ongenadig jacht maken op nicotine, een jacht die bijzonder succesvol kan zijn 70% van wie stopt met roken vervalt binnen zes maanden, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In het geval van genentherapie zouden de kansen op succes gevoelig hoger liggen.
Het effect van verslaving aan roken vergelijkbaar met dat van verslaving aan drugs. In geval van succes kunnen dus nieuwe toepassingen voor de strijd tegen drugs worden verwacht. Mogelijk kan deze vorm van aanpak ook de verslaving aan drugs verminderen of zelfs afbouwen. De eerste resultaten van de testen zijn alvast veelbelovend.