Vermijd emoties die aanleiding kunnen geven tot roken

Vermijd emoties die aanleiding kunnen geven tot roken

Iemand die wil stoppen met roken moet de valkuilen zo veel mogelijk uit de weg gaan

Nicotine werkt fysiek verslavend, maar roken is voor een stuk ook een psychisch probleem. Een roker zal in bepaalde situaties vaker naar een sigaret grijpen dan in andere. Het komt er dus op aan om de emoties die aanleiding kunnen geven tot roken te mijden. Iemand die wil stoppen met roken moet met andere woorden de valkuilen zo veel mogelijk uit de weg gaan.

Daarbij is het uiteraard belangrijk dat die valkuilen duidelijk geïdentificeerd zijn. Het betreft typische tijdstippen waar in het verleden onlosmakelijk een sigaret mee verbonden was. Die triggers of katalysatoren zijn voor iedereen anders. Dat is niet meer dan logisch ook, want roken is een hoogst individuele bezigheid. Er kan wel in groep worden gerookt, maar uiteindelijk is iedereen op zich naar zijn eigen persoonlijk genot.

De moeilijkste valkuil die moet worden overwonnen is waarschijnlijk het sociaal gebeuren dat samenhangt met roken. De verleiding wordt namelijk des te groter wanneer iedereen in de omgeving een sigaret opsteekt. Een oud spreekwoord zegt: "Wanneer de gansen water zien, krijgen ze dorst". Dit geldt des te meer voor tabak. Geen enkele katalysator werkt waarschijnlijk krachtiger dan iemand anders een sigaret te zien opsteken. Veel pogingen tot stoppen met roken zijn doodgebloed door anderen te zien roken.

Lirio Covey, directeur van de Smoking Cessation Clinic at Columbia University en een gerespecteerd specialist in stopen met roken, ziet nog verschillende mogelijke andere valkuilen. Op de eerste plaats moet iemand die wil stoppen met roken zowel mogelijk emoties mijden. Dit geldt zowel voor positieve als voor negatieve emoties. Een verstokt roker zal namelijk snel geneigd zijn om naar een sigaret te grijpen wanneer er iets gebeurt waar een emotionele connotatie aan is bevinden. De band tussen emoties en het grijpen naar een sigaret moet worden doorbroken.

Maar ook vage aanwijzigingen naar roken of sigaretten kunnen een katalysator vormen om (opnieuw) te gaan roken. Andere moeilijke momenten zijn de tijdstippen dat iemand gewoon was om te roken. Dat kan bijvoorbeeld op café zijn, bij het opstaan of na het eten. Vooral de combinatie van koffie of alcohol met tabak blijft erg verleidelijk. Het is echter de link tussen de consumptie van een tas koffie of een glas bier en het opsteken van een sigaret die moet doorbroken worden. Wanneer dit niet lukt, wordt het bijzonder moeilijk om te stoppen met roken.

Syndicatie