Hoe leer ik omgaan met stress?
Hoe leer ik omgaan met stress?
Zachtjesaan, dan breekt het lijntje niet
We leven in een tijdperk waarin steeds meer van werknemers wordt vereist. De werkdruk ligt zo hoog dat stress in een aantal gevallen onvermijdelijk wordt. Uiteindelijk draait het er om te leren omgaan met stress. Zaak is om tijdig in te grijpen, wie te lang in een stressvolle situatie blijft zitten zal daar op een later tijdstip ongetwijfeld de negatieve gevolgen van ondervinden.
Zachtjesaan, dan breekt het lijntje niet. De eerste signalen die wijzen op stress zullen vaak genegeerd of zelfs simpelweg niet worden opgemerkt. Daarom is steeds raadzaam om regelmatig aan zelfonderzoek te doen. Bij het minste teken van stress moet er uit een ander vaatje worden getapt. Maar wat verstaan we onder stress-signalen? Die kunnen zeer verschillend zijn, met in veel gevallen een slechte nachtrust als eerste waarschuwing.
Andere stress-signalen zijn vaak minder duidelijk. Sommige mensen raken de trappers volledig kwijt, krijgen onweerstaanbare huilbuien of krijgen de indruk de situatie helemaal niet meer de baas te kunnen. Hoe moeten we reageren wanneer we met deze of andere stress-signalen in aanraking komen? De verstandigste oplossing is een verdeling van de werklast. Probeer niet te veel doen, maar verdeel het werk in kleinere pakketjes. Na afhandeling van zo’n pakketje kan u beter even iets anders doen, kwestie van de gedachten even te verzetten. Het is bovendien aangeraden ook in de vrije tijd niet te veel hooi op de vork te nemen. Regelmatig eens luieren of zalig nietsdoen is de beste remedie tegen stress.