Hoe ga ik om met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose?
Hoe ga ik om met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose?
Wat gebeurt er als ik bij een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose stop met het uitvoeren van bepaalde handelingen?
In geval van een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose zal een man of een vrouw stereotype handelingen uitvoeren uit een soort innerlijke drang. Het woord ‘drang’ is misschien zelfs wel te sterk, vaak is er ook sprake van een soort gewoonte. Iemand heeft zich een bepaalde gewoonte aangeleerd en krijgt die niet meer afgeleerd. De vrees is namelijk aanwezig dat er ‘kwalijke’ dingen gaan gebeuren wanneer de handeling effectief wordt stopgezet.
Hoe ga ik om met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose? Dat hangt af van de mate waarin u aan de aandoening lijdt. In geval van een ware obsessie, is het zaak om snel zo mogelijk hulp te zoeken. Belangrijk is in ieder geval dat u beseft wat er aan de hand is. Vreemd genoeg is dat bij de meeste patiënten, wanneer we dat woord hier mogen gebruiken, inderdaad het geval.
Wat gebeurt er als ik bij een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose stop met het uitvoeren van bepaalde handelingen? Concreet zal er natuurlijk niets gebeuren, maar de patiënt – man of vrouw – kan aan grote innerlijke spanningen bloot komen te staan. Daarom is het zaak om indien nodig liefst beroep te doen op externe hulp. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen.