Lichaamscel immuun voor heroïne geeft verslaafden nieuwe hoop
Lichaamscel immuun voor heroïne geeft verslaafden nieuwe hoop
Er lijkt een grote doorbraak in de strijd tegen heroïneverslaving op komst
Er is waarschijnlijk geen enkele drug die zo verslavend is als heroïne. Alle opiaten zijn eigenlijk verslavend, maar precies ‘horse’ of ‘the big H’ verdient een extra vermelding vanwege de grote afhankelijkheid die de gebruikers oplopen. In de junkiewereld zegt een bekend spreekwoord ‘dat heroïne’ iets van je weg neemt dat alleen heroïne weer kan teruggeven’. Deze drug moet in de mate van het mogelijke worden gemeden dus.
Het leven van een junkie, iemand dus die verslaafd is aan heroïne, eindigt vaak in een echte hel. De junkie heeft maar één gedachte die voortdurend door zijn hersenen spookt: hoe raak ik aan mijn volgende dosis heroïne? Een normaal leven met gezin en kinderen leiden wordt vrijwel onmogelijk, alles draait in het leven om die verdomde drug.
Uiteindelijk kan de gezondheid leiden onder een verslaving aan heroïne. De jacht naar de drug wordt zo intens gevoerd dat alle andere dingen naar de achtergrond verdwijnen. Een echte junkie zal niet meer fatsoenlijk eten, zich niet of slechts af en toe wassen, zijn gezinsleven verwaarlozen enzovoort. De drug wordt het enige centrale thema in zijn of haar leven, al het andere wordt bijzaak.
Het blijkt in de praktijk zeer moeilijk om te ontwennen van een verslaving aan deze drug, maar de wetenschap staat niet stil. Een lichaamscel die immuun is voor heroïne geeft de verslaafden nieuwe hoop. High worden op heroïne stimuleert namelijk niet alleen het elektronisch besturingssysteem van onze hersenen (als we deze uitdrukking mogen gebruiken), maar zet ook ons immuunsysteem in vuur en vlam.
Wetenschappers hebben nu de receptor in de hersenen ontdekt die de prikkel blokkeert die door het gebruik van heroïne uitgezonden worden. Er lijkt dus een grote doorbraak in de strijd tegen heroïneverslaving op komst, maar het is uiteraard nog veel te vroeg om al victorie te roepen. Het moet nog blijken of het blokkeren van deze receptor inderdaad de verslaving op langere termijn een halt kan toeroepen.