Nieuwe therapie om niveaus aan HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt, laag te houden
Nieuwe therapie om niveaus aan HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt, laag te houden
Geneesmiddel bevindt zich nog in experimentele fase
Er is een nieuwe therapie in ontwikkeling om de niveaus aan HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt, laag te houden. Het geneesmiddel, dat door Sangamo BioSciences wordt ontwikkeld, bevindt zich nog in experimentele fase. De testen verlopen tot dusver echter zeer veelbelovend.
De therapie had als gevolg dat de niveaus van het virus gedurende zes weken niet meer stegen. Dat is een winst van twee tot vier weken ten opzichte van bij wie de therapie werd stopgezet. De patiënten kregen in plaats van de gewone antivirale geneesmiddelen het nieuwe product van Sangamo BioSciences toegediend. De nieuwkomer richt zich rechtstreeks op de geïnfecteerde cellen.
De therapie maakt gebruik van een proteïne om een receptor te neutraliseren. Die receptor noemt CCR5 en wordt door HIV gebruikt om immuniteitscellen binnen te dringen en te infecteren. Hierbij wordt geprobeerd om de situatie na te bootsen bij 1 tot 2% van de bevolking bij de wie de CCR5 genen zijn gewijzigd.
Volgens experts is er met de door Sangamo BioSciences ontwikkelde therapie sprake van een totaal nieuwe behandeling van HIV/AIDS. Bedoeling is om een reservoir aan te leggen van functionele T-cellen die resistent zijn tegen infectie door HIV. Dale Ando, de verantwoordelijke voor het onderzoek bij Sangamo BioSciences, is dat inderdaad mogelijk met het nieuwe medicijn.
Uiteraard is het nog te vroeg om al te spreken van een nieuwe doorbraak in de strijd tegen HIV/AIDS, maar de therapie ontwikkeld door Sangamo BioSciences opent toch wel nieuwe perspectieven. Wanneer ook de volgende fases van het testonderzoek succesvol verlopen, kan de strijd tegen HIV/AIDS op een heel andere manier worden gevoerd.
Sangamo BioSciences kwam op het idee om in deze richting te zoeken doordat een Duitse patiënt met HIV resistent werd tegen het virus na een transplantatie van ruggemerg afkomstig van een donor die de CCR5 mutatie droeg. De onderzoekers van het bedrijf proberen nu dit effect te bereiken zonder de patiënten bloot te stellen aan de risico's die verbonden zijn met een transplantatie van ruggemerg.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of Pennsylvania, in eerste instantie bij een kleine groep patiënten. Die groep zal echter uitgebreid worden nu blijkt dat de studie succesvol is. Ook aan de University of California in San Francisco zijn testen met de behandeling van Sangamo BioSciences gestart.