Een nieuwe behandeling voor priapisme (een langdurige erectie) kan zeer succesvol zijn
Huidige behandelingsmethoden voldoen niet helemaal, maar proeven met muizen geven veelbelovende resultaten voor strijd tegen priapisme
Een aandoening als priapisme - het hebben van een urenlange erectie - lijkt grappig, maar is het allesbehalve. Iedere man die er ooit mee geconfronteerd is geworden, weet dat het een echte nachtmerre is. Een nieuw experimenteel geneesmiddel kan ‘bubble boy' - zoals de aandoening in het Engels taalgebied wel eens wordt omschreven - op een doeltreffende manier bestrijden.
De proeven op muizen met priapisme zien er in ieder geval veelbelovend uit. Meer dan 40% van de mannen die last hebben van sikkelcelanemie heben last van priapisme. De aandoening kan bovendien optreden als neveneffect van diabetes of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. De huidige behandelingsmethoden voldoen niet helemaal, maar proeven met muizen geven veelbelovende resultaten voor strijd tegen priapisme. Er is dus uitzicht op een nieuw medicijn dat in de pijplijn kan zitten.
De zwelling van de penis die het gevolg is van priapisme kan bijzonder pijnvol zijn. Maar dat is nog niet eens het ergste. Als gevolg van erecties die langer dan vier uren duren, kan er peniele fibrose optekenen. Dat betekent dat er lidtekenweefsel opduikt in het hoofdlichaam van de penis. Het gevolg kan zijn dat er erectieproblemen opduiken, erectieproblemen die een blijvend karakter hebben.
Bij een studie over muizen die het gen misten dat verantwoordelijk is voor de aandoening severe combined immune deficiency (SCID) bij jongeren ontdekten wetenschappers aan de University of Texas in Houston dat de muizen priapisme en peniele fibrose ontwikkelden. Door het enzyme te vervangen dat door het gen wordt aangemaakt, de naam van het enzyme is adenosine deaminase, werd niet alleen het probleem priapisme opgelost maar werd ook de peniele fibrose beter. De wetenschappers stelden met andere woorden vast dat een medicijn dat meestal gebruikt werd voor de bestrijding van SCID ook priapisme kan helpen genezen. Van neveneffecten of abnormaliteiten was bij muizen geen sprake.
Met medicijn maakt het mogelijk, alleszins toch bij muizen, om priapisme snel te genezen en om peniele fibrose te voorkomen. De huidige behandelingen werken niet altijd, zodat vaak toch via een ingreep met een naald het overtollige bloed moet worden verwijderd. Dat is niet alleen pijnlijk, maar vaak slaagt men er niet in om peniele fibrose te voorkomen. Beide aandoeningen zouden te wijten zijn aan te veel aan de stof adenosine in het bloed. Wanneer daar iets aan wordt gedaan, is ook het probleem van het priapisme mogelijk opgelost. Het kan echter nog een tijdje duren alvorens het nieuwe medicijn klaar is om te worden gecommercialiseerd.