Human papillomavirus of HPV komt veel meer voor dan algemeen wordt aangenomen
Human papillomavirus of HPV komt veel meer voor dan algemeen wordt aangenomen
HPV hoeft niet altijd negatieve gevolgen te hebben
Human papillomavirus of HPV klinkt misschien minder bekend, maar komt veel meer voor dan algemeen wordt aangenomen. Minstens de helft van de mannen en de vrouwen die sexueel actief zijn, worden er op een bepaald moment van hun leven mee geconfronteerd. In de meeste gevallen weet de man of vrouw in kwestie niet eens dat hij of zij het virus heeft opgestoken.
In sommige gevallen kan er echter wel sprake zijn van schadelijke neveneffecten. Het Human papillomavirus of HPV zou volgens onderzoek uitgevoerd door Maura Gillison, oncologe aan de Ohio State University, in sommige gevallen keelkanker kunnen veroorzaken. Haar rapport daaromtrent roept echter nogal wat vraagtekens op, zodat verder onderzoek zeker noodzakelijk is.
Human papillomavirus of HPV komt veel meer voor dan algemeen wordt aangenomen. Volgens de statistieken opgesteld door het Amerikaans Centers for Disease Control and Prevention zouden ongeveer 20 miljoen inwoners van de Verenigde Staten het virus hebben opgestoken. De link met keelkanker, hersentumoren en nekkanker werd echter nog niet zo lang geleden gelegd.
HPV hoeft niet altijd negatieve gevolgen te hebben, maar de kankergevallen die met het virus worden geassocieerd duiken bijna altijd op latere leeftijd op. Vooral mensen vanaf hun dertiger jaren kunnen er mee geconfronteerd worden, aldus Gilison. Zij en haar team zoeken overigens nog steeds een antwoord op de vraag waarom het virus meer voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.
Gilison kwam ook nog tot de conclusie dat Human papillomavirus of HPV ook kan worden overgebracht door het geven van tongkussen. Intieme contacten kunnen dus gevaarlijker dan algemeen wordt aangenomen. Tot voor enkele jaren had de medische wetenschap geen flauw idee van wat de mogelijke gevolgen van een besmetting met dit virus zouden kunnen zijn.