Is liefdesverdriet een echte of ingebeelde pijn?

Is liefdesverdriet een echte of ingebeelde pijn?

Gevoelens opgewekt bij liefdesverdriet zijn met geen andere emoties te vergelijken

Is liefdesverdriet een echte of ingebeelde pijn? Tot dusver was er weinig onderzoek verricht naar de gevolgen van een gebroken hart. Het afspringen van een relatie of het afgewezen worden kan een diepe pijn veroorzaken bij het slachtoffer. Die reactie wordt door de omgeving meestal afgewimpeld met dooddoeners zoals ‘trek het je niet aan, je zult vroeg of laat wel iemand anders tegenkomen’.

Daarom is de man of de vrouw met het gebroken hart niet echt mee gebaat, want hij of zij voelt wel degelijk een diepe pijn. Dat die pijn geen inbeelding is, is nu ook door de wetenschap aangetoond. Gevoelens opgewekt bij liefdesverdriet zijn met geen andere emoties te vergelijken, zo blijkt uit hersenscans gedaan door mensen – zowel mannen als vrouwen – die aan liefdesverdriet lijden.

De volgende vraag is natuurlijk of er een geneesmiddel tegen liefdesverdriet kan worden ontwikkeld. Dat lijkt hoogst onwaarschijnlijk, tenzij we natuurlijk aan anti-depressiva denken. Uiteindelijk heelt de tijd alle wonden, naarmate die tijd verstrijkt zal de pijn geleidelijk aan verdwijnen. De beste remedie om liefdesverdriet kwijt te raken, is natuurlijk iemand nieuw tegenkomen en opnieuw verliefd worden. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Syndicatie