Hoe lang kan ik bruinen zonder schadelijke gevolgen?

Hoe lang kan ik bruinen zonder schadelijke gevolgen?

Huidtype en UV-index zijn belangrijk om risico’s van blootstelling aan de zon te helpen bepalen

Eigenlijk weten we al van kindsbeen af wat de risico’s zijn van een te lange blootstelling aan de zon. Die risico’s moeten worden opgedeeld in de lange en de korte termijn. Op korte termijn lopen u en ik de kans om te verbranden, wat een niet zo prettige ervaring is. De gevaren op langere termijn zijn zo mogelijk echter nog groter: huidkanker blijft een belangrijke doodsoorzaak.

Hoe lang kan ik bruinen zonder schadelijke gevolgen?, is een vraag die vaak aan dokters wordt gesteld. De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Maar één advies is wel vrij makkelijk te geven: stel uzelf liever niet onbeschermd bloot aan de zon. Zonnebrand of –crème wordt dus warm aanbevolen.

Daarnaast zijn er een paar factoren waar rekening mee moet worden gehouden; Huidtype en UV-index zijn belangrijk om de risico’s van blootstelling aan de zon te helpen bepalen. Algemeen mag worden gesteld dat de blootstelling aan de zon niet te lang mag duren, gemiddeld zo ongeveer een halfuurtje. Mensen met een kwetsbare huid kunnen beter extra voorzichtig zijn. Hoe voorzichtig zal uw dokter u ongetwijfeld vertellen.

Syndicatie