Wat te doen bij een epilepsie-aanval?

Wat te doen bij een epilepsie-aanval?

Epilepsie-aanvallen zijn zelden dodelijk

Bij epilepsie-aanvallen moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de ‘grand mal' en de ‘petit mal'. Hoe dan ook, een epilepsie-aanval is altijd een dramatische gebeurtenis. De omstaanders - zelfs familieleden en vrienden - weten niet altijd goed wat te doen. Vaak breekt er paniek uit en worden dingen gedaan die eigenlijk niet hoeven te gebeuren. Maar wat moeten we doen wanneer iemand in de omgeving een epilepsie-aanval krijgt?

Jacqueline French, professor neurologie aan de New York University Comprehensive Epilepsy Center en lid van de American Academy of Neurology, heeft een kleine gebruiksaanwijzing klaar voor wie kans maakt om ooit een epilepsie-aanval mee te maken. Op de eerste plaats is het belangrijk de persoon in kwestie op de grond te leggen, met iets onder zijn of haar hoofd. Het is namelijk de bedoeling dat het hoofd van de patiënt de vloer niet raakt.

Leg de betrokkene vervolgens op zijn linkerzijde, wat een betere positie is om te ademhalen en om de circulatie te verbeteren. Duw zijn of haar hoofd naar beneden, zodat het speeksel niet in de longen sijpelt. Het is absoluut af te raden om iets in zijn of haar mond te duwen. De aanval duurt meestal één of twee minuten, in veel gevallen zelfs minder.

Wanneer de persoon in kwestie weer bij bewustzijn komt, zal hij of zij waarschijnlijk verward zijn. Blijf daarom in de buurt tot alles stilaan weer bij het oude raakt. Het is een goed idee voor epilepsie-lijders om iets rond de hals te dragen wat wijst op de risico's op een aanval. Omstaanders die de persoon in kwestie niet kennen, zijn zodoende gewaarschuwd wanneer zich plots een aanval aandient.

De vraag is uiteraard of een epilepsie-aanval een dodelijke afloop kan kennen. Het antwoord op die vraag is: ja, maar in zeer zeldzame gevallen. Dat kan echter wel het geval zijn wanneer een aantal langer dan een paar minuten duurt. In dat geval kan de epilepsie-aanval aanleiding geven tot hersenbeschadiging, eventueel zelfs met de dood tot gevolg. Aarzel daarom niet om de dokter te verwittigen wanneer een epilepsie-aanval langer dan drie minuten duurt.

Anderzijds kan een epilepsie-aanval gepaard gaan met levensbedreigende situaties, wat op de eerste plaats geldt voor kinderen in bepaalde situaties. Zo valt het absoluut af te raden om kinderen met epilepsie alleen in het bad te laten. Wanneer zo'n kind in bad gaat, moet dat altijd onder begeleiding gebeuren. Ook in andere gevaarlijke situaties is waakzaamheid geboden.

Syndicatie