Niet-medicinale behandelingen van ADHD
Er zijn veel niet-medicinale behandelingen voor ADHD naast de klassieke.
We onderscheiden:
- pedagogische benadering
- neurofeedback
- diëten
- natuurproducten
De pedagogische benadering
Vooral kinderen met ADHD vragen om een specifieke pedagogische benadering.
Structuur in de dag en tijd is belangrijk. Dit kan door gebruik te maken van dagritmekaarten en twee klokken.
De ene klok geeft de tijd aan. De andere klok wordt dan weer gezet op de tijd waarop een activiteit afloopt of begint.
Zorg verder voor regelmaat en bereid het het kind voor op veranderingen, vooraleer die er aan komen.
Leer het kind aan om in de dagdagelijkse situaties eerst te stoppen, dan te denken en pas dan te handelen.
Ontladingsmomenten zijn belangrijk. Hier kan het kind allee energie kwijt.
Geef het kind complimenten in overvloed en zeg duidelijk wat het gewenste gedrag is. Geef het kind taken met verantwoording en helpt het kind op weg met aanvatten van de taak. Verweef de nodige uitdaging in de taken.
Neurofeedback
Neurofeedback blijft een omstreden behandeling, die echter reeds meer dan 10 jaar toegepast wordt in de Verenigde Staten.
Het principe van neurofeedback is gebaseerd op een hersenscan:
Het onevenwicht tussen trage (bijzaken) en snelle (hoofdzaken) hersengolven wordt bijvoorbeeld geregistreerd en weergegeven op een computerscherm.
Wanneer echter de trage onder een bepaald niveau èn de snelle hersengolven boven een bepaald niveau komen, komen er punten bij op een teller.
Hierdoor wordt men gestimuleerd om de hersengolven langer op ditzelfde niveau (en dus geconcentreerd te blijven) te houden.
Door de positieve feedback merkt men dat dit niveau van concentratie langer kan aangehouden worden bij de AD(H)D'er.
Het is noodzakelijk de ADHD'er deze neurofeedbacksessie regelmatig volgt en dit minimaal voor 30 sessies volgt.
Indien succesvol blijven onderhoudende sessie noodzakelijk.
Een studie van Lubar vermeldt dat neurofeedback bij een groep van 51 mensen met ADHD na 10 jaar nog steeds redelijk stabiele resultaten gaf.
Diëten
Een suikervrij dieet wordt aangeraden. Ook een eliminatiedieet lijkt een veelbelovende methode. Hier laat men gedurende 2 weken bekende voedselallergenen weg uit de voeding.
Een Nederlands onderzoek uit 2002 leert dat het gedurende twee weken lang weglaten van alle bekende voedselallergenen uit de voeding bij meer dan 60% van de ADHD-patiënten tot een duidelijke vermindering van de klachten leidt.
Bij een eliminatiedieet worden nadien de potentieel kritische voedingsmiddelen stapsgewijs weer in het dieet ingebracht en houdt men in de gaten hoe het kind op opnieuw toegevoegde voedingsmiddel reageert. Op die manier identificeert men de voedingsmiddelen waarop het kind reageert.
Natuurproducten
Visolie, omega-3 (DHD/EPA), ginkgo biloba of lecithine (onder andere van soja, noten, enzovoorts) bevorderen de concentratie en zijn aangewezen. Vaak worden deze dan ook vaak aangegrepen als alternatief voor de medicinale behandeling of als aanvulling.