Kan een vaginale infectie het gevolg zijn van het hebben van sex?
Kan een vaginale infectie het gevolg zijn van het hebben van sex?
Verschillende vormen van vaginale infecties kunnen veroorzaakt worden door sexueel verkeer
Rondom vaginale infecties doen nogal wat misverstanden de ronde. Sommige vrouwen verwarren een vaginale infectie met een sexueel overdraagbare aandoening, een vergelijking die uiteraard niet opgaat. Sommige vormen van vaginale infecties kunnen echter inderdaad veroorzaakt worden door sexuele contacten. Het komt er echter op aan om geval per geval te onderscheiden, niet elke vaginale infectie is een gevolg van sexueel contact.
Trichomoniasis is een eerste voorbeeld van een vaginale infectie die door het hebben van sex kan worden veroorzaakt. De boosdoener is in dit geval een kleine eencellige die de vagina infecteert en die een groen-gele afscheiding veroorzaakt. Deze afscheiding heeft vaak, maar niet altijd, een typische geur. Vrouwen die leiden aan trichomonale vaginitis hebben vaak klachten over een ontstoken of jeukende vagina, evenals van een brandend gevoel tijdens het urineren. In de onderbuik wordt vaak een vervelend gevoel waargenomen, terwijl het hebben van sex gepaard kan gaan van vaginale pijn. Deze symptomen kunnen nog erger worden na het hebben van sexueel verkeer. Maar opgelet: sommige vrouwen ontwikkelen geen symptomen, zodat deze vorm van vaginale infectie niet altijd kan worden herkend.
Chlamydia is een andere vorm van sexueel overdraagbare vaginitis. Spijtig genoeg herkennen de meeste vrouwen deze vorm van vaginale infectie opnieuw niet, zodat
chlamydia vanwege het ontbreken van symptomen pas in een laat stadium wordt ontdekt. Dat bemoeilijkt uiteraard het stellen van de diagnose. Soms wordt een vervelend gevoel in de vagina ervaren, maar dat is zeker niet altijd het geval. Vaker komen lichte bloedingen voor, bij voorkeur na het hebben van sex. Ook pijn in de onderbuik en het bekken kunnen er bij horen.
Chlamydiale vaginitis komt het vaakst voor bij jonge vrouwen in de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar die met meerdere partners sexueel contact hebben. Het is aangeraden om tijdens de jaarlijkse check-up bij de gynecoloog het lichaam te laten screenen op deze aandoening. Wanneer chlamydia niet wordt behandeld, kan er schade worden aangericht aan het voortplantingssysteem van de vrouw. Daardoor kan het in een volgende fase moeilijke worden om zwanger te zijn.
Verschillende soa's kunnen vaginale infectie veroorzaken, inclusief het herpes simplex virus en het humanpapilloma virus (HPV). Het betreft hier echter wel degelijk sexueel overdraagbare ziekten en geen specifieke vormen van een vaginale infectie. Er dient tussen beiden dus duidelijk een onderscheid te worden gemaakt.