De midlife crisis bij de man is niet dezelfde als de midlife crisis bij de vrouw
De man zal eerder zijn carrière evalueren, de vrouw haar relaties
Over de midlife crisis bestaan heel wat misverstanden. Het is echter zeker niet zo dat iedereen noodzakelijk een midlife crisis moét beleven, bij sommige mensen verlopen de overgangsfasen van hun leven eerder volgens de paden van de geleidelijkheid. Doorgaans duikt een midlife crisis op tussen 40 en 60 jaar, hoewel in sommige gevallen ze al eerder daar kan zijn.
Volgens de ijzeren wetten van de logica zal de midlife crisis anders verlopen bij de vrouw dan bij de man. Vrouwen hebben ook met hormonale veranderingen af te rekenen, zij weten dat op een bepaalde dag de menopauze voor de deur zal staan. Bij mannen wordt weliswaar van een penopauze gesproken, maar de hormonale veranderingen zijn bij mannen in ieder geval veel minder groot dan bij vrouwen.
Bovendien manifesteert een midlife crisis zich meestal ook anders bij mannen als bij vrouwen. Bij de man zal de focus zich hoofdzakelijk op zijn carrière richten, terwijl de vrouw haar relatie in vraag zal stellen. De verschillen kunnen in ieder geval opvallend zijn. Een typisch voorbeeld van een man in midlife crisis is het willen rondrijden met een sportwagen, ook al is de man in kwestie geen echte autoliefhebber. Die sportwagen moet echter meer als een statussymbool worden beschouwd, hij wil de buitenwereld aantonen dat hij in zijn leven wel degelijk iets bewezen heeft en dat hij zich een sportwagen kan veroorloven. Dat zijn carrière misschien niet verlopen is zoals hij die had gedroomd, betekent in dit geval niet zo heel veel. Inderdaad, het is de schone schijn die telt.
Bij de vrouw liggen de zaken heel anders. Vrouwen pronken weliswaar ook graag met statussymbolen als juwelen of dure kleding, maar een midlife crisis zal zich in hun geval echter vooral op de relatie richten. Die relatie zal in vraag worden gesteld, met de bijkomende gedachte of het niet allemaal anders en beter kan. Daarnaast zal de vrouw zichzelf ook als moeder evalueren. Vragen als ‘ben ik wel een goede moeder geweest?' kunnen bij een vrouw in midlife crisis spontaan rijzen.
Uiteindelijk is de midlife crisis niets om zich echt zorgen over te maken. Het is een normale fase in het leven die iedereen moet doormaken. Daniel Levinson, een bekende psycholoog bij de Yale University, is van mening dat volwassenen in die fase van hun leven verschillende fasen moeten doorlopen. Het normale patroon van die fasen draait om carrière en familie, maar ook religie, economische status enzovoort kunnen een rol in het geheel spelen.