Opgelet: depressie kan vaak oorzaak van een eetstoornis zijn
Opgelet: depressie kan vaak oorzaak van een eetstoornis zijn
Antidepressiva en therapie kunnen helpen bij de bestrijding van een eetstoornis
Bij eetstoornissen moet er een onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende vormen van eetstoornissen. Er zijn natuurlijk boulemie en anorexia, maar er zijn ook de verschillende vormen van binge eating of overdreven eten. Het is niet altijd eenvoudig om het onderscheid tussen de verschillende vormen van eetstoornissen te maken.
Binge eating onderscheidt zich echter van de andere vormen, op de eerste plaats om deze eetstoornis gepaard kan gaan met gewichtstoename. Concreet wil dit zeggen dat er sprake kan zijn van overgewicht of obesitas, wat bij de andere vormen niet het geval is. In zekere zin gaat de man of vrouw in kwestie zich bijna letterlijk doodeten.
Een ander onderscheid is dat binge eating of overeten op de eerste plaats bij oudere mensen voorkomt, waarbij de andere vormen zich eerder bij de jeugd manifesteren. Dat zou ook kunnen betekenen dat deze vorm van eetstoornis elders moeten worden gezocht. Waar, dat blijft echter een raadsel. De wetenschap onderzoekt nog steeds hoe een eetstoornis precies ontstaat.
Een depressie kan vaak de oorzaak van een eetstoornis zijn, of er toch alleszins hand in hand mee gaan. Eigenlijk kan moeilijk vastgesteld worden wat er eerst was: binge eating of de depressie. Niet alle vormen van depressie zijn echter even makkelijk herkenbaar, de verborgen depressie laat zich bijvoorbeeld niet zo makkelijk herkennen.
Antidepressiva en therapie kunnen zodoende helpen bij de bestrijding van een eetstoornis, hoewel succes in deze materie vanzelfsprekend niet kan gegarandeerd worden. Maar ook gewichtscontrole kan een rol spelen in het genezingsproces, zowel het gewicht als het eetgedrag kunnen er door onder controle worden gebracht. Zaak is, om zoals bij zoveel andere aandoeningen, tijdig in te grijpen.