Wie een depressie heeft gehad, kan steeds hervallen

Wie een depressie heeft gehad, kan steeds hervallen

Voorspellen van depressies wordt mogelijk

Sommige mensen zijn kwetsbaar voor depressies, andere mensen zijn dat in veel minder mate. Nochtans gaat het niet op om uit te sluiten die iemand nooit een depressie zal krijgen, die kan compleet onverwacht opduiken. Over de oorzaken van depressies is nog veel te weinig geweten. Er is de laatste tijd wat vooruitgang geboekt, maar eigenlijk staan we nog steeds in de kinderschoenen wat het onderzoek in deze materie betreft.

Een veelgehoorde theorie is dat een depressie het gevolg zou zijn van een foute verhouding van een aantal chemische stoffen in de hersenen en/of de ruggengraat. Er zijn aanwijzigingen dat deze stoffen inderdaad een rol spelen, maar overtuigende bewijzen van deze theorie liggen nog steeds niet op tafel.

Recent heeft de schuldtheorie opgang gemaakt. Sommige mensen zouden schuldgevoelens op een andere manier interpreteren dan anderen, met een depressie tot gevolg. Diegenen die kwetsbaar zijn voor de aandoening, zouden sneller het idee krijgen dat ze waardeloos zijn, dat hun leven één grote knoeiboel is en dat ze niet in staat zijn om ook maar iets goeds te doen.

Wie een depressie heeft gehad, kan steeds hervallen. Dat blijkt uit onderzoek dat werd gefinancierd door onder andere de University of Manchester en de Wellcome Trust, op basis van testen gedaan bij 47 proefpersonen waarvan er 22 geen voorgeschiedenis van depressies hadden terwijl dit bij de 25 anderen wel het geval was. De reden waarom de depressie terugkeert, is niet helemaal duidelijk.

 Voorspellen van depressies wordt binnenkort mogelijk, zo denkt de medische wetenschap. Helen Mayberg, neurologe aan de Emory University in Atlanta, probeert op basis van de hersenactiviteiten te voorspellen wie binnen het jaar kans loopt op een depressie. De eerste resultaten van haar onderzoek zijn bemoedigend, maar er moet nog heel wat werk afgelegd worden. Word ongetwijfeld vervolgd.

Syndicatie