Aspirine blijft een veilig middel om bloedklonters te voorkomen
Aspirine blijft een veilig middel om bloedklonters te voorkomen
Een aspirientje zou een goedkoop middel kunnen zijn om bloedverdunners te vervangen
Aspirine is een geneesmiddel dat al jarenlang op de markt is, maar waarvan de eigenschappen blijkbaar nog altijd niet volledig bekend zijn. De meeste mensen nemen een aspirientje als pijnbestrijder of wanneer ze verkoud zijn dan wel een griepje hebben. Maar de werking van aspirine zou veel verder reiken dan dat.
Naarmate er meer onderzoek gebeurt, komen er steeds meer positieve werkingen aan het licht. We overdrijven misschien een beetje, maar aspirine mag gerust als een soort wondermiddel worden beschouwd. Mogelijk betreft het hier de belangrijkste farmaceutische decennia uit de geschiedenis. Rondom de werking van dat befaamde aspirientje wordt nog steeds heel wat onderzoek gedaan.
Evan Sadler, professor geneeskunde aan de Washington University Medical School in St. Louis en president van de American Society of Hematology, verwees naar een studie waar 40.000 vrouwen aan deelnamen die elke dag een lage dosis aspirine namen. De resultaten van die studie waren verbazingwekkend.
Aspirine blijft een veilig middel om bloedklonters te voorkomen, zo bleek uit de studie. Proefpersonen die gedurende twee jaar dagelijks een aspirientje namen, bleken 40% minder kans te hebben op bloedklonters in de bloedbaan in vergelijking met proefpersonen die een placebo toegediend kregen. De resultaten van de studie werden voorgesteld op de jaarlijkse meeting van de de American Society of Hematology meeting in San Diego.
Een aspirientje zou zodoende een goedkoop middel kunnen zijn om bloedverdunners te vervangen. Volgens Sadler was de reductie in het aantal bloedklonters aanzienlijk, zo aanzienlijk dat er moeilijk om de resultaten van het onderzoek heengestapt kan worden. De professor was anderzijds van mening dat verder onderzoek noodzakelijk is, zeker omdat de uitslag van het eerste zo onverwacht gunstig was.