Stemcellen kunnen nieuwe bloedvezels doen groeien bij hart- en vaatziekten

Stemcellen kunnen nieuwe bloedvezels doen groeien bij hart- en vaatziekten

Proeven met muizen heel succesvol, stemmen hoopvol voor toepassingen bij mensen

Onderzoekers hebben door het gecombineerde gebruik van twee technologieën – meer bepaald stamcellen en genentherapie een nieuwe methode ontwikkeld om de groei van bloedvezels te stimuleren bij patiënten die lijden aan hart- en vaatziekten. De proeven met muizen met hartafwijkingen heel verliepen heel succesvol en stemmen zodoende hoopvol voor de ontwikkeling van toepassingen bij mensen.

Een medisch team van het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, Verenigde Staten ontwikkelde een afbreekbaar polymeer dat de genen naar de stamcellen transporteerde. De genen hielpen het vrijmaken van chemicaliën – groeifactoren genaamd – die de stamcellen hielpen overleven in de muizen. Op die manier onstonden er nieuwe bloedvezels. De resultaten van het onderzoek staan te lezen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Stamcellen getrokken uit ruggemerg en spieren worden op grote schaal getest in patiënten met hart- en vaatziekten, meer bepaald wanneer er sprake is van verstopte of beschadigde aders in het hart. Door de groei van nieuwe bloedvezels verbetert de kwaliteit van het hart en wordt de circulatie van bloed gestimuleerd.

Dergelijke experimenten hadden tot dusver maar een beperkt succes, zo merkt onderzoeker Daniel Anderson van het MIT op. Dankzij de nieuwe aanpak verwacht de leider van het onderzoeksteam dat de kracht van de stamcellen gevoelig verhoogd kan worden. Uit het onderzoek bleek dat heel wat proefdieren (muizen in dit geval dus) beter werde van de behandeling met stemcellen. Het toont volgens Anderson aan dat stamcellen aangepast met groeifactoren heel wat beter werken bij het laten groeien van nieuwe bloedvezels. Daardoor kan de bloedtoevoer naar beschadigde zones worden verhoogd, wat op zijn beurt de levensduur van patiënten met hart- en vaatziekten kan verlengen.

Dankzij de nieuw ontwikkelde technologie kan het gebruik van virussen voor het afleveren van genen op hun bestemming vermeden worden. Tot dusver was het gebruik van virussen de meest gebruikte technologie in genentherapie. Aan het gebruik van virussen zijn echter risico’s verbonden, omdat ze zich kunnen integreren in de genomen van cellen. Door daar te blijven rondhagen kunnen ze kanker of reacties van het immuniteitssysteem uitlokken.

De nieuwe techniek moet nog verder op punt worden gesteld alvorens te kunnen gebruikt worden bij menselijke patiënten met hart- en vaatziekten. Het team van Anderson en het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge hoopt binnen enkele jaren te kunnen beginnen met proefnemingen met mensen.
 

Syndicatie