Egyptische mummie bewijst: dichtslibben van de aders is van alle tijden

Hart- en vaatziekten waren eeuwen geleden al gemeengoed, zo blijkt uit onderzoek van Lady Rai

Onderzoek van een Egyptische mummie bewijst dat het dichtslibben van de menselijke aders een zaak is van alle tijden. Hart- en vaatziekten waren eeuwen geleden al gemeengoed, zo blijkt uit onderzoek van Lady Rai. Deze vertrouwelinge van farao Amrose Nefertari had meer dan 3.500 jaar geleden al last van het dichtslibben van de aders.

Lady Rai is geen alleenstaand geval, ook een aantal van haar tijdgenoten bleken aan dezelfde aandoening te lijden hoewel ze niet rookten, genoeg lichaamsbeweging hadden en onbewerkt voedsel aten. Vijf van zestien onderzochte mummies van priesters, priesteressen en leden van de hofhouding van verschillende farao's bleken te lijden aan aterosclerose, zoals bleek uit een doorlichting. Het onderzoek gebeurde door een team bestaande uit Amerikaanse en Egyptische dokters. Vier andere mummies vertoonden sporen van aterosclerose, een aandoening die kan aanleiding geven tot hart- en vaatziekten en tot beroerten.

Bij aterosclerose slippen de aders als gevolg van de opbouw van vet in de aders op. De aandoening wordt algemeen geweten aan roken, een hoog cholesterolgehalte en een gebrek aan beweging. Uit het onderzoek van Lady Rai en haar tijdgenoten blijkt dat aterosclerose geen ziekte is van de moderne tijd en het gevolg van ‘moderne' slechte gewoonten.  

Randall Thompson, cardioloog bij het Mid America Heart Institute of Saint Luke's Hospital in Kansas City, Missouri, is van mening dat hart- en vaatziekten zo oud zijn als de mens zelf. Hoewel de oude Egyptenaren veel gezonder leefden dan wij tegenwoordig hadden ze toch af te rekenen met het dichtslibben van de aderen, hetgeen aangeeft dat deze aandoening aangeboren is. Van roken was in het oude Egypte natuurlijk geen sprake, terwijl het eten toen nog ‘puur' was en het gebrek aan voertuigen de mensen tot meer beweging dwong.

De uitslagen van het onderzoek werden bekendgemaakt op de meeting van de American Heart Association in Orlando, Florida en vervolgens gepubliceerd in het Journal of American Medical Association. Op de scans van de 3.500 jaar oude mummies waren duidelijk in de aders sporen van kalk aanwezig die gerelateerd kon worden aan het dichtslibben van diezelfde aders. De mummie van Lady Rai en die van haar tijdgenoten worden bewaard in het the Egyptian National Museum of Antiquities in Cairo. Spijtig genoeg kregen de onderzoekers niet de kans om ook de mummies van farao's te onderzoeken.

Van de oude Egyptenaren hadden vooral diegenen die na hun 45ste stierven last van dichtgeslibte aders. Dat was het geval met 7 van de 8 onderzochte mummies. Twee van de mummies hadden duidelijk last van aterosclerose. Lady Rai was ergens tussen 30 en 40 toen ze stierf. Dat gebeurde rond 1.530 voor Christus. Zij was de oudste van de mummies die werd onderzocht. Vier van de zeven mummies van vrouwen en vijf van negen onderzochte mummies van vrouwen hadden af te rekenen met dichtgeslibte aders. 

Syndicatie