Pijnstillers kunnen risico’s op hart- en vaatziekten doen toenemen
Pijnstillers kunnen risico’s op hart- en vaatziekten doen toenemen
Ook kansen op tromboses (herseninfarcten of beroertes) worden groter
Pijnstillers kunnen risico’s op hart- en vaatziekten doen toenemen, zo blijkt uit een onderzoek dat in Zwitserland werd uitgevoerd. Ook de kansen op tromboses (herseninfarcten of beroertes) worden groter. Het betreft pijnstillers die algemeen worden voorgeschreven om de pijn veroorzaakt door onder andere ontstekingen te bestrijden.
Volgens de resultaten van het onderzoek, die gepubliceerd werden in het British Medical Journal, betreft het de gewone pijnstillers zoals we die allemaal wel eens ooit gebruiken. Zowel de merknamen als de generische varianten er van doen de risico’s op hart- en vaatziekten toenemen. In het verleden werden sommige pijnstillers van de markt gehaald wegens gezondheidsrisico’s, terwijl andere pijnstillers uiteindelijk geen toestemming kregen om op de markt te worden gebracht.
Blijkbaar is er volgens Simon Maxwell, voorzitter van British Pharmacological Society, dus wel degelijk een verband tussen het gebruik van pijnstillers en het voorkomen van hart- en vaatziekten en tromboses (herseninfarcten of beroertes). De risico’s worden echter kleiner wanneer de geneesmiddelen slechts gedurende een korte periode worden ingenomen. Volgens Maxwell kan het gebruik van deze medicijnen gedurende een langere periode wel degelijk schadelijk zijn. De studie betrekking op zeven pijnstiller, waarbij de medische data van enkele tienduizenden patiënten werden onderzocht.