Vroeg opstaan vergroot risico’s op hart – en vaatziekten
Vroeg opstaan vergroot risico’s op hart – en vaatziekten
Totale slaaptijd is minder belangrijk dan uur van opstaan wat betreft verhoogde risico’s op hartaanvallen en tromboses (beroerten)
Over de slaap is nog altijd relatief weinig geweten. Sommige mensen hebben meer slaap nodig, anderen komen toe met enkele uren slaap per dag. Algemeen geldt dat de behoefte aan slaap toeneemt naarmate iemand ouder wordt. Natuurlijk is het aantrekkelijk wanneer minder slaap volstaat, er is dan meer tijd beschikbaar voor andere dingen.
Het slaapgedrag verschilt van mens tot mens. Sommigen hebben een zeer goede slaap, terwijl anderen rusteloos liggen te woelen in bed in afwachting van een slaap die maar niet wil komen. Naar de reden waarom deze verschillen opduiken, hebben we eveneens het raden. In ieder geval is iedereen jaloers op de vaste slapers, want slaaploosheid kan een groot probleem volgen.
Iedereen weet van zichzelf of hij of zij een ochtendmens dan wel een avondmens is. Sommige mensen zijn er ’s morgens als de kippen bij, ze staan op een moment dat heel wat medemensen zich nog eens omdraaien in hun bed. Enkele zeldzame uitzonderingen zijn beiden, het betreft mensen die met geen stok in bed te krijgen zijn.
Toch is het zaak om het slaapgedrag goed in de gaten te houden. Vroeg opstaan vergroot de risico’s op hart – en vaatziekten, zo blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat in Japan werd gevoerd. Onderzoeker Mayuko Kadono bij de Kyoto Prefectural University onderzocht daartoe het slaapgedrag van meer dan 3000 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 57,20 jaar.
Een andere opvallende vaststelling is dat de totale slaaptijd minder belangrijk is dan het uur van opstaan wat betreft verhoogde risico’s op hartaanvallen en tromboses (beroerten). Met name dit gegeven is iets wat tot nadenken stemt. Een reden waarom dit gebeurt, kan Kadono voorlopig niet geven. Wel zet hij zijn onderzoek verder.