Hormonenspiegel kan slaappatroon grondig komen verstoren
Hormonenspiegel kan slaappatroon grondig komen verstoren
Fluctuerende niveaus aan oestrogenen en progesterone kunnen slaapproblemen veroorzaken
Joyce Walsleben, dokter en associate professor medicijnen aan de NYU School of Medicine, heeft baanbrekend werk verricht omtrent het verband tussen de (vooral vrouwelijke) hormonen en ons slaappatroon. Blijkt namelijk dat er wel degelijk een verband bestaat tussen beiden, zeker in de periode dat vrouwen de menopauze naderen. Over dat verband is het laatste woord echter nog niet gevallen.
Maar ook al voor de menopauze kunnen er slaapproblemen opduiken. Er kan bij sommige vrouwen sprake zijn van enige opwinding, wat kan worden voorkomen door vlak voor het slapen gaan een warm bad te nemen. Zo’n bad heeft in de meeste gevallen een kalmerend effct op het lichaam en zal de slaap dus helpen stimuleren. Succes kan in deze materie echter niet gegarandeerd worden.
Een ander probleem zijn mogelijk krampen verbonden aan de (komende) menstruatie die een vrouw ’s nachts doen wakker schieten. Deze krampen zijn alleen maar te bestrijden met een pijnstiller, die uw behandelende dokter zal voorschrijven. In veel gevallen volstaat echter al een pijnstiller die zonder voorschrift verkrijgbaar is, een zogenaamd over-the-counter medicijn.
De hormonenspiegel kan het slaappatroon grondig komen verstoren, zo waarschuwt Walsleben. Fluctuerende niveaus aan oestrogenen en progesterone kunnen slaapproblemen veroorzaken. Die problemen verschillen in ernst van vrouw tot vrouw, in de ergste gevallen zal een slaapmiddel moeten voorgeschreven worden om de noodzakelijk nachtrust te bekomen.
Walsleben adviseert om tijdens de perimenopauze een strikt slaapschema te hanteren, gecombineerd met minstens 20 tot 30 minuten slaap per nacht. Vermijd bovendien het gebruik van cafeïne of alcohol minstens 3 uur voor het slapengaan. Ook te zwaar tafelen voor het slapengaan moet ten alle prijze worden vermeden.