Waarom krijg ik nachtmerries?
Waarom krijg ik nachtmerries?
Boze dromen of nachtmerries kunnen door uiteenlopende factoren veroorzaakt worden
Een sluitende definitie over nachtmerries is moeilijk te geven, eigenlijk verschillen ze van persoon tot persoon. In sommige gevallen duiken nachtmerries spontaan op, zonder dat er eigenlijk een reden voorhanden is. Ze kunnen echter ook veroorzaakt worden door een veelheid van factoren en onderliggende stoornissen. Daarom moet geval per geval worden bekeken.
Waarom krijg ik nachtmerries?, zo luidt de vraag waar eigenlijk alles om draait. In sommige gevallen is het antwoord op deze vraag vrij eenvoudig. Laat zwaar tafelen kan bijvoorbeeld aanleiding geven tot heftige nachtmerries. Een zware maag kan het metabolisme stimuleren, waarbij de hersenen het signaal krijgen om zich actiever te gedragen. Het gevolg laat zich raden: nachtmerries.
Het gebruik van geneesmiddelen kan eveneens bijdragen voor het ‘wakker maken’ van nachtmerries. Dat geldt op de eerste plaats voor medicijnen die inwerken op de chemicaliën in het brein. We denken daarbij bijvoorbeeld aan antidepressiva of narcotica. Ook bloeddrukverlagers kunnen onze hersenen beïnvloeden. Daarnaast kan er ook een effect zijn wanneer iemand moet ontwennen van drugs of alcohol.