Kwaliteit van de slaap is belangrijker dan het aantal uren slaap

Kwaliteit van de slaap is belangrijker dan het aantal uren slaap

Slecht slapen kan onze gezondheid ernstig ondermijnen

Over slapen doen nog altijd heel wat misverstanden de ronde. Onze grootmoeder hanteerde als stelregel dat de uren geslapen voor middernacht dubbel telden. Deze volkswijsheid is slechts gedeeltelijk waar. Belangrijker is dat we een regelmatig slaappatroon volgen.

Dat betekent dat we in de mate van het mogelijke elke avond op hetzelfde uur moeten gaan slapen en dus ook op hetzelfde uur opnieuw op te staan. Dat geldt eigenlijk ook voor het weekend, waarbij moet opgemerkt dat (te) lang uitslapen tijdens het weekend niet altijd even gezond is. Wie een regelmatig slaappatroon heeft, zal in de meeste gevallen minder met slaapproblemen geconfronteerd worden.

Slaapproblemen zijn van alle tijden, maar wie even rondom zich heen kijkt zal merken dat tegenwoordig steeds meer mensen er mee worden geconfronteerd. Dat heeft onder andere te maken met de toegenomen stress. Iedereen zit vast in de ‘rat race’, wat natuurlijk niet de ideale situatie is om een goede slaap te garanderen.

Vaak wordt ook de redenering gemaakt dat veel slapen synoniem is voor goed slapen, wat dus zeker niet waard is. De kwaliteit van de slaap is namelijk belangrijker dan het aantal uren slaap. Het is zelfs zo dat sommige mensen die heel veel slapen eigenlijk kwalitatief slecht slapen, met alle gevolgen van dien.

Gevolgen zijn inderdaad en die gevolgen kunnen bovendien zeer ernstig zijn. Slecht slapen kan onze gezondheid ernstig ondermijnen. Wie slecht slaapt, loopt op termijn een groter risico op hart- en vaatziekten dan iemand wie een goede nachtrust heeft. Ook de kansen op diabetes liggen hoger bij slechte slapers dan bij goede slapers.

Syndicatie