Moet ik de dokter verwittigen wanneer ik nachtmerries heb?

Moet ik de dokter verwittigen wanneer ik nachtmerries heb?

Wijzigingen in de frequenties van nachtmerries geven een waarschuwingssignaal

De meeste mensen hebben wel eens nachtmerries, zonder dat daar een ernstige aandoening achter moet worden verwacht. Vaak ligt de reden voor het onrustig slapen voor de hand. In sommige gevallen kan iets worden gedaan aan die reden, in andere gevallen (medicatie bijvoorbeeld) ligt dat minder voor de hand. In ieder geval geeft de medische wetenschap om toch eens met de dokter te praten wanneer de slaap door het opduiken van nachtmerries wordt verstoord.

Moet ik de dokter verwittigen wanneer ik nachtmerries heb?, blijft dan ook een veelgestelde vraag. Zeker in het geval van slecht slapen aarzelt u beter niet te lang alvorens een dokter te zien. Het proces van moeilijk slapen kan namelijk in een stroomversnelling raken. Iemand die slecht slaapt én nachtmerries heeft, zal waarschijnlijk nog slechter gaan slapen. In deze gevallen is een doktersbezoek zeker geen overbodige luxe.

Wijzigingen in de frequenties van nachtmerries geven een waarschuwingssignaal. Wie rustig sliep en plots veel nachtmerries krijgt, kan vermoeden dat er iets aan de hand is. Mogelijk zijn er psychische factoren in het spel, zo kunnen bijvoorbeeld angstaanvallen en depressies nachtmerries veroorzaken. Ook een post-traumatische stressstoornis kan aanleiding geven tot chronische nachtmerries. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld ook slaapapneu of het restless leg syndroom nachtmerries veroorzaken. Tenslotte nog een opvallend gegeven: vaak blijken nachtmerries erfelijk te zijn, wat laat vermoeden dat er een genetische factor in het spel is.

Syndicatie