Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt

Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden

Wat moeten we onder slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Bovendien bent u zeker niet alleen. Uit een rondvraag gedaan in 2005 door de Amerikaanse National Sleep Foundation blijkt dat maar liefst 75% van de volwassenen regelmatig last heeft van onregelmatig slapen of parasomnia, in medische vaktermen ook soms ‘slaaphandhaving insomnia’ wordt genoemd. Het komt er volgens de National Sleep Foundation op aan om op de juiste manier te handelen en fatale fouten te vermijden.

Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om rusteloos in en uit het bed te kruipen, de trap af te hollen en uzelf steeds meer op te jagen. Volgens de gekende slaapspecialist Rubin Naiman, bekend van het Andrew Weil's Program in Integrative Medicine aan de University of Arizona, maken we een denkfout wanneer we klakkeloos aannemen dat we zullen blijven slapen omdat we moeiteloos in slaap zijn gevallen. De oorzaak van de onderbreking van de slaap is stress en daar moet iets aan gebeuren.

Syndicatie