Beeldschermen in slaapkamer verhinderen afscheiding slaaphormoon en veroorzaken slaapproblemen
Beeldschermen in slaapkamer verhinderen afscheiding slaaphormoon en veroorzaken slaapproblemen
Melatonine vertelt ons lichaam dat het tijd is om te slapen
Sommige mensen hebben alle geluk van de wereld, zij hoeven hun bed nog maar te ruiken of ze slapen al. Bij de pechvogels ziet het plaatje er enigszins anders uit. Deze categorie kan urenlang in bed liggen rond te woelen zonder de slaap te kunnen vatten. Uiteraard wil iedereen bij de eerste categorie, maar er zijn nu eenmaal in het leven zaken waar we geen beslissingsrecht over hebben.
Pneunomologen en slaapspecialisten geven meestal het advies om alleen in bed te kruipen wanneer je daadwerkelijk moe bent. Het heeft weinig zin om blindelings in bed te kruipen, in de hoop dat de slaap wel zal komen. Je kan er donder op zeggen dat die dan niet zal komen, ook al ben je doodmoe. Voor sommige mensen is inslapen nu eenmaal een probleem, voor anderen is er geen vuiltje aan de lucht.
Eigenlijk is het een hormoon dat bepaalt of iemand al dan niet vlot inslaapt. Bij sommige mensen werkt dat hormoon vlot, bij anderen werkt het niet of toch alleszins een heel stuk minder. Belangrijk is op de eerste plaats dat alle voorwaarden vervuld zijn die een goede nachtrust kunnen garanderen. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat de slaapkamer goed is opgeruimd en zodoende rust en vrede uitstraalt.
Lawrence Epstein, medical director van de Sleep Health Centers in Boston en medeauteur van The Harvard Medical School Guide to a Good Night’s Sleep, adviseert om alle dingen die iets met beeldschermen te maken hebben zo ver mogelijk uit de slaapkamer verwijderd te houden.
Een beeldscherm in de slaapkamer kan namelijk de afscheiding van het slaaphormoon verhinderen. Melatonine vertelt ons lichaam dat het eigenlijk tijd is om te slapen, maar wanneer dat hormoon in onvoldoende mate wordt afgescheiden vanwege de straling uitgaande van een beeldscherm kan dat problemen opleveren.