Stofmijten kunnen oorzaak van slapeloosheid zijn

Stofmijten kunnen oorzaak van slapeloosheid zijn

In ieder bed bevinden zich 100.000 tot 10 miljoen stofmijten

Het is geen geheim dat buiten bereik van ons gezichtsveld er nog heel wat leven is, leven dat vaak alleen met een microscoop kan worden bestudeerd. Minder bekend is dat deze levensvormen onze nachtrust kunnen komen verstoren, in de vorm van beestjes in ons bed. Die beestjes zijn op zich onschadelijk, in die zin dat ze ons niet zullen bijten. Wel kunnen ze allerlei vervelende kwaaltjes bezorgen die ons uit de slaap houden.

Wie ooit zijn huid, vingers of nagels onder een microscoop heeft bekeken, zal ongetwijfeld verschoten hebben van de hoeveelheid miniscuul leven dat zich daar ophoudt. Of we het nu willen of niet, in onze omgeving houden zich miljoenen microscopisch kleine diertjes op. Die hebben wel degelijk een taak, zonder hen zou ons leven een stuk minder aangenaam zijn. Anderzijds kunnen ze ons leven ook in aanzienlijke mate minder aangenaam maken.

Alan Goldsobel, specialist bij de American Academy of Allergy, Asthma & Immunology in het Californische San Jose, wijst in dat verband op de eerste plaats naar de slaapproblemen die stofmijten kunnen veroorzaken. Deze met het blote oog onzichtbare levende wezens komen overal in ons huis voor, dus eveneens in bed.

Stofmijten zorgen er zodoende voor dat iemand nooit alleen in bed ligt. In ieder bed bevinden zich 100.000 tot 10 miljoen stofmijten die door het achterlaten van hun uitwerpselen rechtstreeks allergieën kunnen veroorzaken, die op hun beurt onze nachtrust grondig kunnen komen verstoren.

Hoe kunnen we het aantal stofmijten in ons bed in de mate van het mogelijke tot een minimum beperken? Het Journal of Allergy and Clinical Immunology adviseert om te kiezen voor speciale lakens die het leven van de stofmijten zo zuur mogelijk maken. In de Verenigde Staten heeft de American Lung Association een aantal speciale merken geselecteerd die in meer of mindere mate stofmijten-proof zijn. Daarnaast geldt natuurlijk het advies dat een matras om de 10 jaar moet veranderd worden, kwestie van het aantal stofmijten te reduceren.

Syndicatie