Een middagdutje tussen 14 en 16 uur kan iemand ’s nachts makkelijker doen inslapen
Een middagdutje tussen 14 en 16 uur kan iemand ’s nachts makkelijker doen inslapen
Vreemd genoeg kan het doen van een middagdutje de nachtrust bevorderen
Wie in het publiek toegeeft dat hij of zij een middagdutje doet, wordt vaak in het gezicht uitgelachen. Middagdutjes worden over het algemeen geassocieerd met kleutergewoontes. De NASA weet echter uit ervaring dat een hazenslaapje alles behalve kwaad kan, een dutje van 40 minuten kan de alertheid maar liefst doen verdubbelen. Maar dat is niet het enige voordeel verbonden aan zo’n dutje.
Een middagdutje tussen 14 en 16 uur kan iemand ’s nachts makkelijker doen inslapen, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen. De meeste mensen denken dat overdag slapen ten koste van de nachtrust gaat, maar dat is dus niet het geval. Vreemd genoeg kan het doen van een middagdutje de nachtrust bevorderen en zodoende slaapproblemen helpen voorkomen. Zeker voor mensen die al slaapproblemen hebben, is een dutje een absolute aanrader.
Maar wat moeten we dan eigenlijk wel onder die slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.
Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.