Genezing voor Alzheimer (nog) niet mogelijk, wel kan heel wat gedaan worden
Genezing voor Alzheimer (nog) niet mogelijk, wel kan heel wat gedaan worden
Verwanten van Alzheimer-patiënten mogen moed niet in de schoenen laten zakken
Het is uiteraard steeds een pijnlijke vaststelling wanneer bij iemand uit de directe omgeving de ziekte van Alzheimer wordt vastgesteld. Sommige mensen zullen de neiging hebben om het hoofd in de schoot te laten zakken, goed beseffende dat er voor deze ziekte geen genezing bestaat.
Verwanten van Alzheimer-patiënten mogen echter de moed niet in de schoenen laten zakken. Er is inderdaad (voorlopig) geen genezing mogelijk voor de ziekte van Alzheimer, maar dat betekent niet dat u bij de pakken hoeft te gaan zitten. Er is wel degelijk heel wat wat kan worden gedaan.
Op de eerste plaats is er de medicatie. Die biedt zoals we al zeiden geen kansen op genezing, maar kan wel de vooruitgang van de ziekte afremmen. Het nemen van de juiste beslissing wat betreft het toedienen van medicatie is echter niet makkelijk en zal steeds in overleg met de medische wetenschap moeten gebeuren. Doe bij voorkeur beroep op dokters die ervaring hebben met Alzheimer.
In de toekomst gaan er echter nieuwe medicijnen op de markt komen die – zo er al geen genezing op komst is – toch de symptomen van de ziekte gaan helpen onderdrukken. Op de eerste plaats zal het binnen afzienbare tijd mogelijk zijn om de gedragsproblemen die gepaard gaan met Alzheimer te behandelen. Alzheimer-patiënten zijn vaak erg opgewonden en die agitatie kan in de toekomst nog doeltreffender worden overwonnen dan dit met de huidige medicatie het geval is.
Daarnaast wordt er ook op grote schaal onderzoek gedaan naar medicijnen om de psychiatrische complicaties van Alzheimer te overwinnen. Voorlopig wordt daar weinig vooruitgang in gemeld, maar de onderzoekers blijven naarstig zoeken naar moleculen die een doorbraak kunnen forceren. Het lijdt weinig twijfel dat die doorbraak vroeg of laat gerealiseerd zal worden. Onder andere genentherapie kan in de toekomst een rol gaan spelen in de bestrijding van de ziekte van Alzheimer.
In afwachting dat er nieuwe medicijnen op de markt komen, kan het leven van Alzheimer-patiënten wel verlicht worden. Zo kan op de eerste plaats het huis een veiligere plaats worden gemaakt. Wie ervaring heeft met Alzheimer, zal ongetwijfeld weten wat we bedoelen. Mochten de meeste Alzheimer-patiënten kiezen, dan zou de keuze ongetwijfeld vallen op een verblijf in de eigen vertrouwde omgeving. De beslissing om iemand in een tehuis te plaatsen, mag dan ook niet zomaar worden genomen. Alleen als het niet anders kan, mag iemand uit zijn woonomgeving weggehaald worden.
Vaak worden de wettelijke voorschriften uit het oog verloren wanneer een huisgenoot door de ziekte van Alzheimer wordt getroffen. Zaak is om zo snel mogelijk alles wat met wettelijke verband houdt in orde te brengen. Regel alles in verband met erfenis en alle andere zaken die met financiële planning te maken hebben. Het is beter onmiddellijk te handelen, want Alzheimer is een maalstroom die uiteindelijk nog voor weinig andere dingen tijd vrijlaat dan voor de verzorging van de patiënt.