Rookverbod op werk zorgt in Vlaanderen jaarlijks voor ruim 425 minder dodelijke hartinfarcten
Rookverbod op werk zorgt in Vlaanderen jaarlijks voor ruim 425 minder dodelijke hartinfarcten
Komen er bijkomende maatregelen om gebruik van tabak te beperken?
Dankzij het rookverbod op het werk zijn er in Vlaanderen jaarlijks ruim 425 dodelijke hartinfarcten minder – een duidelijke gezondheidswinst. De cijfers komen uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt, uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK), en werden gepubliceerd in het recentste nummer van het vakblad ‘Heart’. De VLK hoopt dat dit positieve nieuws een stimulans is voor de federale regeringsonderhandelaars om bijkomende tabakspreventiemaatregelen te nemen.
De huidige rookwetgeving verbetert volgens onderzoek de kwaliteit van het leven en heeft aanzienlijke voordelen voor de volksgezondheid, maar de impact ervan in Vlaanderen was tot nog toe niet gekend. In opdracht van de VLK becijferde de Universiteit Hasselt het effect van het rookverbod op de werkvloer op de sterfte door een hartinfarct in Vlaanderen. De resultaten van de studie verschenen in het recentste nummer van het toonaangevende vakblad Heart[i].
Uit het onderzoek van de UHasselt blijkt dat er dankzij het rookverbod op de werkvloer jaarlijks ruim 425 dodelijke hartinfarcten minder zijn in Vlaanderen. In de onderzochte periode – tussen januari 2006 en december 2009 – ging het in totaal om 1.715 infarcten.
De rookvrije wetgeving werd in ons land in verschillende fases doorgevoerd. “Na de invoering van het rookverbod in gesloten openbare ruimten en op de werkplek, in 2006, was er een onmiddellijke daling in het aantal sterfgevallen door een hartinfarct”, zeggen Tim Nawrot en Bianca Cox van de UHasselt. “Het effect was het sterkst bij vrouwen jonger dan 60 jaar (-33,8%, t.o.v. -13,1% bij mannen jonger dan 60 jaar). Voor personen van 60 jaar en ouder was de geschatte daling in het aantal dodelijke hartinfarcten 9,0% bij mannen en 7,9% bij vrouwen.