Dikke mensen gevoeliger voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Dikke mensen zijn gevoeliger voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Body Mass Index van meer dan 40 doet risico’s Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) toenemen
 
Wereldwijd wordt een eigenaardig fenomeen vastgesteld: de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) treft dikkere mensen zwaarder dan mensen met een normaal lichaamsgewicht. Iedereen met een Body Mass Index van meer dan 40 loopt het risico om te worden geconfronteerd met een vorm van de ziekte die moeilijker te behandelen is en die makkelijker tot de dood kan leiden.
 
Het fenomeen werd zowel in Glasgow als in Melbourne, Santiago en New York vastgesteld. Uit de ziekenhuisopnames blijkt dat obesitas-patiënten een veel ernstigere vorm van de ziekte krijgen. Bij de zwaar zieke patiënten in de ziekenhuizen zijn er opvallend veel dikkere mensen.
 
In sommige regio’s lijdt meer dan de helft van de patiënten die Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) hebben opgestoken aan overgewicht. In Canada wordt al van een echt probleem gesproken. Het gevaar op complicaties – die in het ergste geval de dood tot gevolg kunnen hebben – lijkt groter te zijn bij mensen die aan obesitas lijden.
 
Onderzoek over de band tussen zwaarlijvigheid en Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is nog niet gebeurd, er zijn ook geen volledige cijfers beschikbaar. Momenteel gaat alle aandacht uit naar de strijd tegen de ziekte en is er dus nog geen tijd voor uitgebreid statistisch onderzoek.
 
Japan – waar zwaarlijvigheid in veel mindere mate een probleem is (maar 1,60% van de inwoners heeft er last van obesitas) – heeft tot dusver opvallend zware gevallen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) gekend. Geen enkele patiënt is in het land van de rijzende zon overleden. 
 
Een ander opvallend gegeven is dat driekwart van de patiënten die aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) lijden ook aan een andere kwaal lijden. Het is overigens de eerste keer dat een griepvirus vooral toeslaat bij zwaarlijvige mensen, bij vorige griepepidemies werd er geen onderscheid gemaakt tussen dun of dik.
 
De meerderheid van de patiënten die zijn overleden aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) leden aan asthma, diabetes of andere chronische ziekten. Een aantal van die ziekten staan rechtstreeks in verband met zwaarlijvigheid.
 
Het is nog niet duidelijk of extreem overgewicht mensen zieker maakt dan wel of het overtollig vet hen kwetsbaarder te maken. Mogelijk is er sprake van een combinatie van beide factoren. Volgens de World Health Organization scheiden vetcellen chemische stoffen die het immuunstelsel aantasten. Mogelijk ligt hier een verklaring voor de grotere gevoeligheid aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).
 
Dikke mensen zouden ook makkelijker weerstand voor insuline ontwikkelen, waardoor het voor de dokters moeilijker wordt om het suikergehalte in het bloed te verlagen.

 

Syndicatie