Vogelgriep droeg steentje tot paniek rond Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Pandemie Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) nog niet achter de rug, maar toekomst is onduidelijk

De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) maakt nog steeds slachtoffers en zal dat waarschijnlijk blijven doen. Het nieuw influenzavirus kan volgens de wetenschappers nog jarenlang wereld blijven teisteren, tenzij er uiteraard een vaccin wordt ontwikkeld dat de ziekte kort en goed uitschakelt.

In de Zweedse en Deense pers verschenen beschuldigingen aan de World Health Organisation. Deze zou zich hebben laten beïnvloeden door farmaceutische bedrijven om de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) tot pandemie te laten verklaren. Op die manier kon er geld worden vrijgemaakt om in versneld tempo naar een virus te zoeken. Van die vrijgemaakte bedragen is een groot gedeeltel afgevloeid naar de zakken van de farmaceutische bedrijven. Die hebben namelijk goed verdiend aan de aanmaak van vaccins voor de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).

De World Health Organisation ontkent echter alle beschuldigingen. De beslissing om de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) uit te roepen tot een pandemie werd volgens de WHO eigenhandig door voorzitter Margaret Chan genomen, zonder ruggenspraak te hebben gepleegd met de farmaceutische industrie. De WHO waarschuwde bovendien dat we nog niet verlost zijn van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), in de komende maanden en jaren kan het virus nog steeds gaan muteren en nog gevaarlijker worden.

Of het inderdaad noodzakelijk was om de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) tot pandemie te verklaren, blijft een open vraag. Vast staat wel dat het opduiken van de vogelgriep in 2004 een grote rol heeft gespeeld bij het tot pandemie uitroepen van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). De vogelgriep heeft zich echter nooit op een gelijkaardige schaal kunnen verspreiden dan de nieuwe griepvorm. De vogelgriep was echter wel veel dodelijker dan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) tot dusver is geweest. Van de 444 mensen die werden geïnfecteerd, is er 59% gestorven.

Hoe moet het nu verder met de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)? Dat zal grotendeels van de aandoening zelf afhangen. Opflakkeringen van dit influenza-virus blijven steeds mogelijk, maar eigenlijk durft niemand te voorspellen hoe de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zich in de komende maanden en jaren gaat gedragen. Waakzaamheid is inderdaad geboden, maar anderzijds heeft de eerste golf van de ziekte geleerd dat paniek een slechte raadgever is. De gevolgen van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) waren veel minder erg dan oorspronkelijk was gevreesd.

Syndicatie