Nut van huidige mondmaskers ter voorkoming van Mexicaanse griep twijfelachtig
Nut van huidige mondmaskers ter voorkoming van Mexicaanse griep twijfelachtig
Studie wijst uit dat mondmaskers nauwelijks invloed op hebben op de verspreiding van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)
De Amerikaanse regering overweegt om haar aanbevelingen betreffende het dragen van een mondmasker ter voorkoming van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te herzien. Uit een studie blijkt namelijk dat mondmaskers nauwelijks invloed zouden hebben op hebben op de verspreiding van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Anders uitgedrukt: hun beschermende functie zou veel kleiner zijn dan algemeen werd aangenomen.
Uit de studie bleek wel dat dikkere maskers efficiënter waren, maar dit soort maskers is veel duurder in aanschafprijs. De vraag is dan ook of de kosten tegen de baten opwegen. Het voorkomen van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is natuurlijk kostenbesparend, maar die kostprijs moet worden afgewogen tegen die verbonden aan de aanschaf van meer efficiënte maskers.
De studie naar het nut van mondmaskers ter voorkoming van besmetting met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) gebeurde bij 1.936 gezondheidswerkers in 24 ziekenhuizen in de Chinese stad Beijing. De resultaten van het onderzoek lieten aan duidelijkheid niets te wensen over: het al dan niet dragen van een mondmasker had geen enkele invloed op het verspreiden van zowel Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) als andere ademhalingsaandoeningen.
Dikkere maskers – in de gezondheidssector bekend als N95 - verminderden de kans op besmetting met Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) wel met 75%. Deze maskers worden vervaardigd en verkocht door het Amerikaanse conglomeraat 3M, dat een stevige kostprijs aanrekent voor de verkoop van de veiligere maskers.
Raina MacIntyre, hoofd publieke gezondheidszorg aan de University of New South Wales in Sydney, berekende dat ze gemiddeld 5 tot 10 keer kostten dan de gewone mondmaskers die momenteel worden gebruikt.
Operatiemaskers, zoals die door de dokters worden gedragen sinds het uitbreken van de Spaanse griep in 1918, zijn gepopulariseerd geworden door hun regelmatig opduiken in televisieprogramma’s en dit sinds de jaren 70. Ze doken onder andere op in programma’s als “M*A*S*H” en “Grey’s Anatomy.” Deze mondmaskers werden op grote schaal gebruikt bij het uitbreken van het H5N1 vogelgriepvirus, bij het uitbreken van SARS en nu dus bij de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1).
3M heeft al een extra investering gedaan om de productie van N95 maskers met 10% te verhogen. MacIntyre is dan ook heel categoriek in haar advies: zij adviseert om te stoppen met het gebruik van de gewone mondmaskers en om over te stappen naar de N95’s. Alleen met deze maskers zou het mogelijk zijn om een verdere uitbreiding van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te voorkomen of toch alleszins af te remmen. Zij krijgt alleszins steun van Lindsay Grayson, professor geneeskunden aan de University of Melbourne, die zelfs van een medische aardverschuiving spreekt in verband met het verschil in efficiëntie tussen beide maskers. Grayson deed meteen een oproep aan de regeringen om de voorschriften met betrekking tot het dragen van mondmaskers ter voorkoming van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) te wijzigen.