Mexicaanse griep verspreidt zich bij fretten sneller dan gewone griep

Mexicaanse griep verspreidt zich bij fretten sneller dan gewone griep

Kans is klein dat de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) zich met de gewone griep gaat verbinden tot een soort supergriep

Verspreiding van Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) bij mensen kan ook in versneld tempo gebeuren

De Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) blijft voor verrassingen zorgen. Uit een aantal gevallen in het buitenland – bijvoorbeeld in Brazilië – bleek dat ze zich veel sneller verspreid dan bij een gewone influenza-epidemie. Deze vaststelling werd nu ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek bij dieren.

Onderzoekers, onder leiding van Daniel Perez van de University of Maryland, infecteerde fretten met de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1). Bleek dat de verspreiding zich binnen deze diersoorten veel sneller voltrok dan bij de gewone influenza-vormen. Op basis van deze gegevens kan worden afgeleid dat de verspreiding van Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) bij mensen ook in versneld tempo kan gebeuren. Dat de infectie bij dieren gebeurden, gaf geen aanleiding tot meer resistentie.

Uit de resultaten van het onderzoek kunnen enkele belangrijke conclusies getrokken worden. Eén van de belangrijkste is dat de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) zonder enige twijfel het griepseizoen van 2009 gaat domineren. Het volledige onderzoek van het team onder leiding van Daniel Perez werd gepubliceerd in het vakblad PlOS Currents: Influenza.

Perez houdt het goede nieuws voor het einde: de kans is klein dat de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) zich met de gewone griep gaat verbinden tot een soort supergriep. Maar er is ook minder goed nieuws: het virus van de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) verspreidt zich veel sneller dan verwacht. Dat betekent dat de vaccinatie-campagne zeer zorgvuldig zal moeten gepland worden. Belangrijk zal zijn om de schakels in intermenselijke connecties – onderwijs, politie, gezondheidswerkers enzovoort – tijdig te vaccineren.

Waarom werden fretten voor het onderzoek gebruikt? Deze reageren op dezelfde manier als mensen op de griep en gelden algemeen als betrouwbare voorspellers van hoe een epidemie zich ontwikkelt. De onderzoekers van de University of Maryland konden alleen maar vaststellen dat de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) zich sneller bij fretten verspreidde dan andere vormen van influenza. De ziekte werd in een snel tempo doorgegeven en nieuw geïnfecteerde dieren bleken even ziek of zelfs nog zieker te worden dan de fretten die aanvankelijk met de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1) waren besmet.

Het onderzoek werd gevoerd bij vier groepen dieren. In elke groep werd één fret via een neusspray besmet met Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1). Een ander dier werd in dezelfde kooi geplaatst, een derde in een aanpalende kooi. De fret in de aanpalende kooi ademde dezelfde lucht in als de besmette fret. Alle 12 fretten die in het onderzoek werden betrokken, ontwikkelden de symptomen van de Mexicaanse griep (zwijnengriep of H1N1). Sommige dieren werden ook geïnfecteerd met een griepvariant die bekend staat als H3N2, zij ontwikkelden diarree, gewichtverlies en ademhalingsproblemen. In het verleden hebben sommige varianten van het griepvirus zich met andere virussen gecombineerd, maar dat bleek in dat geval niet te zijn gebeurd.

Syndicatie