Testen met vaccin voor Mexicaanse griep zijn gestart
Testen met vaccin voor Mexicaanse griep zijn gestart
Eerste resultaten met testen vaccin voor Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) verlopen bemoedigend
In Australische is gestart met de eerste testen met het vaccin tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). In een eerste fase wordt het vaccin uitgetest op een groep van 240 vrijwilligers-proefpersonen. De organisatie is in handen van het lokale farmabedrijf CSL.
Met het virus zal worden gegroepeerd om de eerste influenza-pandemie in 41 jaar in te dijken. Er wordt haast gemaakt met het ontwikkelen van het vaccin, want de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) dreigt in de komende maanden nog miljoenen mensen te besmetten.
De eerste testen met het vaccin verliepen bemoedigend, de proefpersonen hadden weinig klachten. Het is nu wachten op de resultaten van de injecties die de proefpersonen hebben gekregen. De bedrijven die bezig zijn met het ontwerpen van een vaccin tegen Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) willen onder andere weten of één of twee injecties noodzakelijk zijn om het gewenste effect te sorteren.
De testen gebeuren in het Australische Royal Adelaide Hospital, waar CSL in de komende zeven weken testen zal blijven doen. In geval van succes mag het farmabedrijf zich aan een vloed van orders verwachten. Zowel Australië zelf als de Verenigde Staten en Singapore hebben zich al aangemeld om grote bestellingen voor het vaccin te plaatsen.
Een andere belangrijke vraag die nu moet worden ingevuld is hoeveel dosissen van het vaccin nodig zullen zijn om de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in te dijken. Het totale aantal zou in de miljoenen kunnen lopen. Er zal worden onderzocht in hoeverre de proefpersonen immuniteit hebben verworven na het toedienen van een eerste injectie. Bovendien zal ook nauwkeurig geanalyseerd worden wat het effect zal zijn van het toedienen van twee dosissen. Uiteindelijk is het de bedoeling om te komen tot de meest doeltreffende manier van vaccinatie.
De proefpersonen zullen nauwkeurig geanalyseerd worden op het opduiken van symptomen van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1), zoals koort, gezwellen rond de plaats van inspuiting enzovoort. Op basis van die waarnemingen kan de vaccinatie nog verbeterd worden. Van de proefpersonen wordt gevraagd dat zij gedurende zes maanden een dieet volgen.
Ook andere farmabedrijven zitten niet stil. Novartis AG startte in juli met testen van het eigen vaccine. Een woordvoerder van het bedrijf weigerde meer details vrij te geven over al dan niet geboekte vooruitgang. Sanofi start in augustus en rekent er op dat het vaccin in november of december klaar is voor levering. Volgens Sanofi-Aventis is dit het meest plausibele (en ook redelijke) tijdsframe.
David Outhwaite, woordvoerder van GlaxoSmithKline, weigerde te antwoorden op de vraag wanneer zijn bedrijf klaar zou zijn. Het Amerikaanse Baxter International zou tegen einde augustus een vaccin klaar willen hebben, waarna de klinische testen kunnen beginnen. In de Verenigde Staten hopen de U.S. Centers for Disease Control and Prevention in oktober te kunnen beginnen met een grootscheepse vaccinatie, in Europa is er nog geen datum bekend.