Zwangere vrouwen ook in het verleden kwetsbaarder voor griep

Zwangere vrouwen ook in het verleden kwetsbaarder voor griep

Risico’s ook bij Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) groter voor zwangere vrouwen, verwittig bij de eerste symptomen de dokter

Het is niet nieuw dat er tot dusver verhoudingsgewijs meer vrouwen zijn gestorven aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Ook bij vorige griepepidemies was dit al het geval, zo blijkt uit cijfers die door onderzoekers vanuit het stof van de archieven opgediept werden.

Het fenomeen is met andere woorden niet nieuw en zeker niet beperkt tot alleen maar de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Tijdens vorige griepepidemies vielen er ook meer slachtoffers bij zwangere vrouwen en dan nog hoofdzakelijk tijdens het derde kwartaal, de periode tussen 1 juli en 30 september. Bovendien dienden veel meer zwangere vrouwen te worden gehospitaliseerd voor hart- en longziekten, zelfs in verhouding tot vrouwen die recent moeder waren geworden. Telkens opnieuw bleek in periodes van griepepidemies dat zwangere vrouwen tot de meest kwetsbare groepen behoren.

Tijdens de epidemie van de Spaanse griep in 1918 bleek dat van de 1.350 zwangere vrouwen die het onderzoek werden betrokken ongeveer de helft een longonsteking opliep en van die helft nog eens de helft als gevolg van de longonsteking stierf. In totaal overleefde 27% van de groep zwangere vrouwen de griepaanval niet. Inderdaad, het grootste aantal slachtoffers viel tijdens het derde kwartaal.

Tijdens de grote griepepidemie van 1957 waren zwangere vrouwen in de Amerikaanse staat Minnesota (waar een speciaal onderzoek werd uitgevoerd) goed voor ongeveer de helft van diegenen die ingevolge de griep stierven.

Bovendien liep in het verleden niet alleen de zwangere vrouw zelf, maar ook haar foetus gevaar. De risico’s waren uiteenlopend en varieerden van doodgeborenen over spontane abortus tot preventieve geboortes. Opvallend was dit telkens gebeurde in combinatie met koorts, een kwaal die bij de foetus hersenbeschadiging kan aanrichten.

Volgens de onderzoekers is het nog wat vroeg om al iets met zekerheid te zeggen over het lot van de foetus in geval de moeder Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) oploopt. Vast staat echter ook ditmaal dat de risico’s op een premature geboorte toenemen.

Alle vrouwen die tot dusver stierven aan Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) hadden één ding gemeen: de behandeling van de ziekte met Tamiflu of andere griepbestrijders werd te laat opgestart. Dat was niet altijd hun schuld, in sommige gevallen was het ook de dokter die – precies vanwege de zwangerschap – aarzelde om griepbestrijders voor te schrijven. Tamiflu en Relenza, de twee bekendste griepbestrijders, hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze sneller en beter werken wanneer de behandeling wordt gestart binnen twee dagen na het vertonen van de eerste symptomen.

Bij het vaststellen van griepverschijnselen – of het nu Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) of een andere vorm van griep betreft – heeft het geen zin om te aarzelen. De risico’s verbonden aan Tamiflu zijn kleiner dan de risico’s verbonden aan de griep zelf.

Mark Phillippe van de Amerikaanse University of Vermont publiceerde onlangs een studie waarin hij zijn collega’s adviseerde om agressief in te griepen wanneer zich zwangere patiënten aanmeldden met symptomen die wijzen in de richting van Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1). Het advies luidt dan ook dat de behandeling best zo snel mogelijk wordt opgestart. Zwangere vrouwen met griepsymptomen mogen anderzijds niet aarzelen om hun dokter te raadplegen.

Syndicatie