Onzekerheid over verspreiding Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Onzekerheid over verspreiding Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1)

Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) verspreidt zich niet overal op dezelfde manier

De Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) verspreidt zich niet overal op dezelfde manier of aan dezelfde snelheid, zo blijkt uit de evolutie van de ziekte op het zuidelijk halfrond. In Australië en in een aantal Zuid-Amerikaanse landen vond de verspreiding bij het begin van de winter (onze zomer dus) vrij snel plaats. Het aantal gevallen is vervolgens gaan afnemen, zo blijkt uit de cijfers die werden verstrekt door de World Health Organization. Met name in de loop van augustus zijn de gevallen van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) snel gaan afnemen.

In Zuid-Afrika deed zich een heel ander patroon voor. Daar deed zich bij het begin van het winterseizoen een verspreiding van de gewone griep (influenza) voor, waarbij in de tweede helft van de winter – zeg maar vanaf augustus – de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) zich volop verspreidde.

Een belangrijke vaststelling is dat het zuidelijk halfrond de verspreiding van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) tot een minimum heeft kunnen beperken, ondanks het feit dat er nog geen vaccins beschikbaar zijn. De strijd tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) werd dus gevoerd met de klassieke griepbestrijders à la Tamiflu.

Bovendien bestaat er nog steeds geen zekerheid wanneer het vaccin tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) beschikbaar zal zijn. Volgens sommige farmabedrijven kan er niet genoeg antigen aangemaakt worden, wat een belangrijke ingrediënt moet worden van het vaccin dat in de maak is. Daardoor kan niet alleen de beschikbaarheid van het vaccin worden vertraagd, maar zal ook het aantal beschikbare vaccins minder groot zijn dan was gehoopt. Volgens de gegevens verstrekt door de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, zou het rendement van het antigen maar 50% bedragen van wat er van werd verwacht.

De World Health Organization onderzoekt inmiddels nog steeds naar de juiste dosering van de vaccinatie en het aantal injecties dat nodig is. Meer informatie daaromtrent zal pas binnen een aantal weken bekend zijn, zo denkt de World Health Organization. Over het vaccin voor de bestrijding van de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) is met andere woorden nog niet zo heel veel bekend.

Inmiddels worden zowat overal de eerste voorschriften uitgevaardigd voor wie als eerst voor vaccinatie tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) in aanmerking komt. Op de eerste plaats komen gezondheidswerkers (dokters, verpleegkundigen…), zwangere vrouwen, kinderen enzovoort in aanmerking. Ook personen wiens gezondheidstoestand te wensen overlaat, komen eveneens prioritair voor een injectie in aanmerking.

In de Verenigde Staten liggen de plannen klaar om schoolkinderen te vaccineren in klinieken in de scholen zelf, in het Verenigd Koninkrijk zal de vaccinatie beroep worden gedaan op dokters en op verpleegkundigen. In laatstgenoemd land wordt de strijd tegen de Mexicaanse griep (varkensgriep of H1N1) gevoerd door hetzelfde team dat ook elk jaar de gewone griep te lijf gaat.
 

Syndicatie